7.Müzikonair Ödülleri, 24 Şubat'ta!Marmara Üniversitesi'nde!

Detaylı Bilgi
MüzikMüzik HaberRöportajlarSanatçı Röportajı

Aksan: ‘Karantina EP’si Yakında! Gerçekten Yakında…’

Mehmet Çelik’in Hiphop ve Rap müziğin en sevilen isimleri ile gerçekleştirdiği röportaj serisi Aksan ile devam ediyor. Sevilen rapçi, EP formatındaki yeni çalışmasının da yakında çıkacağının müjdesini verdi.

İşte o röportaj;

1-  Seni hepimiz tanıyoruz ama Müzik Onair takipçilerine birde sen kendinden bahseder misin? Aksan kimdir?

Selamlar, adım Yılmaz. Güngören’de doğup büyüdüm, 25 yaşındayım. Yeteneğimin ve hayallerimin yaşadığım yer ve şartlara sığmadığını fark ettiğimden beri müziği bir çıkış noktası olarak görüp hepinizin tanıdığı Aksan oldum. Artık şartları kendim belirliyorum.

2 -Müzik ile yollarınız nasıl kesişti ?

Aslında müziğin içinde doğdum diyebilirim. Babam Tunceli, annem Tekirdağlı. Bu iki şehrin kültüründe de müzik çok önemli bir yer tutuyor. Ailemde ve özellikle babamın çevresinde çok fazla müzisyen vardı. Çocuk yaşlarda farklı janralar tanıdım ve çeşitli enstrümanları kurcalamaya başladım. Hip Hop kültürüyle tanıştığımda işler tamamen değişti. Doğru şeyi bulduğumu düşündüm ve zamanımın büyük bir kısmını kültürü ve müziğini araştırarak geçirdim. Bir yandan kendi sözlerimi yazmaya başladım. Güngören’de Hip Hop çok önceden beri vardı. İlk izinli duvarlar Güngören’deydi mesela. Mahallede takılırken dünyaca ünlü bir grafiti sanatçısını yan sokaktaki duvarı boyarken görebiliyorduk. Büyüklerimiz çoktan bir yol açmıştı kısacası. Beni yanlarına aldıklarında 9-10 yaşlarındaydım sanırım. Bu arada GNG CLAN’dan bahsediyorum. Köklü bir geleneği temsil ediyoruz. Röportajı okuyan herkesin araştırmasını tavsiye ederim.

3 -Hem prodüksiyon kısmı ile ilgileniyorsun hem de MC’lik yapıyorsun bu yelpazede Hip Hop piyasasını nasıl değerlendiriyorsun?

Çok yönlü olmak her zaman büyük bir artı. Bu şekilde beynimde çalan müziği tamamen dışarıya aktarabiliyorum. Yaptığım müziği kendim tasarlayabilmem kendi soundumu yaratabilmem demek. Piyasadan bahsedecek olursak başarılı bulduğum isimler olduğu gibi dalga geçmekten kaçamadığım isimler de var. Arası yok sanırım. En önemlisi özgünlük. Orijinal olan her şey iyidir. Beğenmesem de saygı duyarım.

4 -Yeni albümün hakkında konuşalım biraz. Ben kendi adıma uzun süredir bekliyordum albümü neden bizi bu kadar beklettin?

Aslında baya üretken biriyim. Gün içinde sürekli müzik yapıyorum. Biraz mükemmeliyetçiyim ve çabuk fikir değiştiriyorum. O yüzden yaptığım iş yayınlanana kadar sürekli revize ediyorum. Onun dışında bazen müziğin ticari tarafı yorucu olabiliyor. Tüketicinin istediğini değil içimden gelen müziği yapma taraftarıyım. Buna rağmen geçimini bu şekilde sağlamaya başladığında bazı ticari kaygılar oluşabiliyor maalesef. Bu kaygılardan arınmak istedim. Beklettiğim süreçte çok fazla şarkı yaptım. Karantina sürecinde de yeni bir EP yapmaya karar verdim. Odadan çıkmadan 1 haftada beat ve mixleri dahil 6 şarkıdan oluşan bir EP yaptım. Yakında dinleyeceksiniz. Bu sefer gerçekten yakında.

5 -Albümde genel bir konsept var mı yoksa her şarkının hikayesi başka mı? Albümde genel olarak kimlerle çalıştın?

Albümün adı ”İllegal” genel bir konsept var ama her şarkının hikayesi başka. Artısıyla eksisiyle bu tarz işlerin yarattığı sonuçlardan bahsediyorum. Düetlerde Uzi, Modd ve Mavi var. İllegal şarkısının beatini Uğur Öztürk yaptı. Mixleri kendim yaptım. Bu sefer yan yana olamasak da MIXED BYG çok önemli tavsiyelerde ve müdahalelerde bulundu. Onun dışında Melih Fero ve kız arkadaşımın baya kafasını şişirdim. Siz bunu okurken muhtemelen hala şişiriyor olacağım. Az çok emeği geçen herkese tekrar teşekkür ederim.

6 -Hayatını ve müziğini etkileyen dönüm noktası nedir?

Birden fazla dönüm noktası var aslında. Küçükken koyu bir Terror Eastanbul fanıydım. Daha sonra oradaki rapçilerden biri oldum. Müziğime inanmamı sağlayan şey buydu sanırım. Tepki’yle tanışmam çok önemli bir dönüm noktası. Annemin ilk kez konserime gelip beni gururla izlediğini görmek çok büyük bir motivasyondu mesela. Bütün bunların ötesinde bu günlerin hayalini beraber kurduğumuz, beraber mücadele ettiğimiz en yakın dostum Özgür’ü ve kardeşim Vio’yu kaybetmem hayatımı ve müziğimi en çok etkileyen olaylardandı sanırım.

7 -Bireysel olarak tanıdığımdan dolayı müzik kültürünün üst seviyelerde olduğunu biliyorum o yüzden bu soruyu sormamda bir sakınca yok gibi, sence Türkçe Hip Hop ve Dünya Hip Hop’u kıyaslandığında eksiği nedir?

Açıkçası ortada kıyaslanabilir bir durum olduğunu düşünmüyorum. Maalesef Türkiye’de bu işi icra eden insanların bile büyük bir çoğunluğu kültürden haberdar değil. Alakaları bile yok. Rap söyleyebilen normal insanlar sadece. Doğru kabul ettikleri yanlışlar yüzünden cahilliklerinden de kurtulamıyorlar. Gülsem mi ağlasam mı bilemiyorum. Gülüyorum genelde ama, kahkaha atıyorum hatta. Bunları söylediğim için muhtemelen yine linç edecek fanatikleri sosyal medyadan. Keşke anlamaya çalışsalar ama mümkün değil gibi görünüyor. Ben de anlatmaya çalışmıyorum artık o yüzden. Bütün bu saçmalıkların dışında dünyada olan bitenden haberdar olan ve bu kültüre büyük katkılarda bulunan isimler de var. Bazılarını sevmesem de iyi ki varlar ”cahil dostun olacağına akıllı düşmanın olsun” cümlesi konuya bakış açımı özetliyor sanırım.

8 -Son dönem yapılan şarkılarda genel olarak herkesin işlerinde bol bol efekt kullanıldığını duyuyoruz. Özellikle auto-tune efekti son dönem rap müzikte baya bir popüler. Bu konuda sen ne düşünüyorsun? Yapılan müzikte vokaller ne derece dijital olmalı? 

Bu konuya katı bir bakış açım yok. Müzik güzelse güzeldir. Bu kadar basit bence. Bazı şarkılarımda auto-tune var bazılarında yok. Tamamen nasıl bir etki yarattığına bağlı benim için. İnsanlar sanırım auto-tune un kendi kendine şarkı yapan bir makina olduğunu veya berbat vokallerin auto-tune sayesinde çok güzel duyulduğunu falan düşünüyorlar. Kötü ses kötüdür. Auto-tune olsa da kötüdür yani normal bir kulak bunu ayırt edebilir zaten. Üstüne çok konuşulacak bir konu değil bence. İyi kullanılırsa iyi kötü kullanılırsa kötü.

9 -Türkçe Rap piyasasından çok fazla isimle çalışıp bir araya geldin bunun sana artısı ya da eksisi ne oldu?

Bir eksisini görmedim. Farklı fikirlerin bir araya gelmesi her zaman büyük bir artı. Bugüne kadar çalıştığım herkesle birbirimize bir şeyler kattığımızdan eminim.

10 -Son olarak Müzik Onair takipçilerine ve dinleyicilerine söylemek istediklerin neler?

İlgilenip okuyan herkese teşekkür ederim. Umarım tekrar görüşürüz.

Röportaj: Mehmet Çelik | Müzik Onair

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu