Arabesk müzik, özellikle 30-40 yıl önce köyden kente göçün yoğunlaşması ile birlikte altın çağını yaşamıştı. Ancak arabesk müzik günümüzde Rap, pop gibi farklı müzik türleriyle harmanlanarak yeniden sunuluyor. Arabesk müziğin neden hala bu kadar popüler olduğu sorusu ise ülkenin sosyoekonomik koşullarını ve siyasi iklimini sorgulamayı beraberinde getiriyor.
Karar gazetesinden Sedat Palut, konuyla ilgili çalışmalar yapan Sibel Öz ile röportaj yaptı. “Bu son yirmi yıllık siyasi atmosfer bize umutsuz, mutsuz, tecrit edilmiş bir toplum gerçeği bıraktı.” diyen Sibel Öz, yoksullaşan toplumun arabeske döndüğünü belirtti. Arabesk müziğin modernleştirildiğini ve 2000’den sonra sınıf atladığını ifade eden Öz, şöyle konuştu:
Burada arabeskin sınıf atladığını belirtirken, 2000 sonrası taşralaşan şehirlere, taşralaşan siyasete ve devlet kurumuna dikkat etmek gerekir. Sermayenin 2000 sonrası yerel ve bölgesel ellerde yeniden biriktiği bu süreçte arabeskin kültürel temsili de iktidara taşınmış oldu. Arabeskin etki alanı genişledi ve güçlendi.
Röportajın tamamını okumak için buraya tıklayın