Memleketi Mardin’de gül yağı fabrikası kurmak için kolları sıvayan türkücü Berdan Mardini, kendi parfüm markasını yaratıp dünyaya açılmak istediği anlattı.
Organik gül yetiştiren ünlü şarkıcı, turistleri bölgeye çekmeye de kararlı.
“Türkiye’nin geleceği çok parlak” diyen Mardini, yeni projesini anlattı.
İşte o röportaj;
‘Hastalık derecesinde koku manyaklığım var’
Benim niyetim; kendi bölgemde istihdam yaratmak. Bu yıl fabrikada 50 kişi çalıştıracağız. 50’yi 10’la çarp; 500 kişi geçinecek demektir. Basında bu olumsuz haberler yapan adamlar, PKK’dan ve FETÖ’den daha tehlikeli. Ülkelerini sevmeyen insanlar bunlar.
Fabrika için bütün parayı kendim harcadım; tarlaya cebimden 750 bin TL ödedim. Bu paraya bir dükkan alıp kiraya versem bana gelir getirirdi. Ama ben bölgemi ve insanlarımı çok sevdiğim için böyle prestijli bir işe para yatırmak istedim. Dünyaca ünlü bir burun, kendi ürettiği parfümde bizim güllerimizi kullandı.
Kokuya çok meraklıyım; hatta hastalık boyutunda koku manyaklığım var. Küçüklüğümden beri öyle. Burun tikim var; sürekli koku almaya çalışırım. Şarkı söylemek gibi bir yetenek bu da…
‘KİLOSU 11 BİN 500 EURO’
Gül yağının kilosu 11 bin 500 Euro…
Tarla hazırlandı, güller dikildi. Hedefimiz bin dönümde üretim yapmak. Sonra gül sabunu, duş jeli, reçeli, suyu ve esanslarını çıkartacağız. Asıl hedefimiz; Mardin’de gül festivali düzenlemek.
Gülleri organik yetiştiriyoruz ve sulamıyoruz çünkü organik gülün yağı daha çok rağbet görüyor. Turistleri Mardin’e çekeceğiz. Mardin’i, Real Madrid gibi bir marka yapacağız. Turistlerin tarlada gül toplayacağı bir tesis kuruyoruz. Onları tarlalara sokacağız; gül toplayıp Mardin lezzetlerini tadacaklar. Kendi kokularını üretecekler.
İnsanlar, gül yağının nasıl çıkarıldığını, kokunun nasıl üretildiğini merak etmez mi? Bu iş Fransa’da yapılıyor; gittim, gördüm. Bir dünya markası yaratmak istiyoruz. Bakan Bey’e “Ülkemizin bir parfüm markası yok. Neden olmasın ki?” dedim. Çünkü parfümün ham maddesi bizde.
Bir sinema projem de var. Türkler ve Kürtler’i sinemada mizahi bir dille ele alacağız. Hikayeyi yazdım, senaryosunu da bitireceğim. Senaryo yazmayı, dizide senarist arkadaşlarımdan öğrenmiştim.
‘İyi projeleri kıskanmak yerine desteklemeliyiz’
TRT’nin Kürtçe yayın yapan TV kanalında program yapan Berdan Mardini, en çok yanlış anlaşılmaktan şikayetçiyim. Kürt- Türk ayrımı yapılmamasını istiyorum. Bizim meselemiz insan olmalı; ayrımcılık yapmamalıyız. Cumhurbaşkanımız, ‘TRT Şeş hayırlı olsun’ dediğinde ekran başında ağladım. Kendi dilinin konuşulmaması insanı üzüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan sayesinde bu etkiyi kırdık ama kanal daha etkili olmalı.
Sadece Kürtçe şarkılar söyleyen bir sanatçı olmadım. Atv’de ‘Kurşun Yarası’ dizisiyle başladım, Türkçe şarkılarla bugünlere geldim. Sadece Kürtçe söyleyen biri değilim; yanlış anlaşılıyorum.
TRT Kürdi’ye başladım; ‘Zaten Kürtçe kanalda Kürtçe şarkı söylüyor, burada ne işi var?’ denildi. Bana bu kadar zarar vereceğini bilseydim, daha farklı davranabilirdim. Böyle bir algı yaratmaları hoş değil.
‘İKİ AYRI TÜRKİYE’
90’lı yılların Türkiye’si ile 2002’den sonraki Türkiye’yi ayrı yerlere koyuyorum. İyi projeleri kıskanmayıp arkasında durmak zorundayız. Ülke iyi yönetiliyor, iyi projeler yapılıyor. Ekonomi, siyaset ve askeri alanda çok ileri gittiğimizi görüyoruz. Sanat ve kültür gücü de çok önemli. 15 Temmuz’da ülkemiz iyi yerlere gidiyorken, alçak hainler tarafından darbe vurulmak istendi. O zaman Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla yollara döküldük. Türkiye’nin geleceği çok parlak. Türk lirası da, dolar ve Euro karşısında daha güçlü hale gelecek.
‘Bu sektör, iradeli olmayanı öldürür bitirir’
Şu sıralar dizi, sinema ve fabrika projeleriyle ilgileniyorum. Hedefim Mardin’de gül yağı fabrikasını hayata geçirmek ve dizi projemi yapmak… TRT Kürdi ile bir dizi üzerine konuşuyoruz. Anlaşmayı yaparsak, fabrika, dizi ve sinema filmi bana yeter.
‘POP DA SÖYLERİM’
Sadece tek bir tarzda şarkı söylemediğinin altını çizerim. Pop, arabesk, türkü; hepsini söylüyorum. Şimdi yeni bir şarkı üzerine çalışıyorum. Tunuslu bir kadın şarkıcının parçasının haklarını alıyorum. Aman Aman’ adlı şarkım çıkalı 15 yıl oldu, şimdi bunu yeniden hazırlıyorum, albümde okuyacağım.
Bir kez daha baba olmak istiyorum. Çok iyi bir babayım ama bunu hanıma sormak lazım. Çocuklarla daha çok anneleri ilgileniyor; biz para kazanma peşindeyiz. Çocuklarla Kürtçe konuşurum, Türkçeyi zaten biliyorlar.
Çocuklarımın okumalarını istiyorum; mühendis, doktor, avukat olsunlar… Bizim müzik piyasası biraz zor. İradeli olmayan insanı bitirir, öldürür. Uyuşturucuya sürükler, alkolik yapar. Sanatçı olup bir şeyler üretmelerini de isterim ama…
Çözüm sürecinde yer almasaydım ve TRT Kürdi’yle ilgili bir şeyler yapıp kültürel projeler üretmeseydim orada olamazdım.
Kaynak: Sabah