Kahramanmaraş merkezli deprem 10 ilde yaşayan insanlar için hem maddi manevi olarak büyük bir yıkıma neden oldu. Ülkenin geri kalanı ise yaşanan bu büyük afetten psikolojik olarak etkilendi.
En çok da depremde ailesini kaybeden çocuklar etkilendi. Bazı kuruluşlar deprem bölgesinde psikologları toplayarak gönüllü merkezler yarattı. Burada depremden etkilenmiş çocuklar için hizmetler veriliyor. Bazı bölgelerde özel çocuklar için de merkezler açıldı.
“KORUYUCU AİLE OLMANIN HÜKMÜ NEDİR?”
Bu sırada da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı depremde ailesini kaybetmiş çocuklar için evlat edinme programı açtı. Sosyal medyada, “Depremzede çocuklara koruyucu aile” kampanyaları başlatılırken Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun sitesinde, “Koruyucu aile olmanın hükmü nedir?” sorusu yanıtlandı.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın fetva sitesinde, Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 10 ilde etkili olan depremlerin ardından, “İhtiyaç duyulan konulara açıklık getirmek” amacıyla özel bir bölüm oluşturuldu. Diyanet, “Deprem bölgesinden sıkça sorulan sorular” adı altında, “Koruyucu aile olmanın hükmü nedir?” ve “Cenaze kefenlenmeden gömülebilir mi?” sorularını yanıtladı.
“ÖZ EVLAT GİBİ DAVRANMAK DOĞRU DEĞİL”
Depremde ailesini kaybeden ve kaçırıldığı iddia edilen refakatsiz çocukların takibine yönelik halen etkili bir takip sistemi kurulamazken Diyanet, ailelerin evlat edindikleri çocuklara, “Öz evlat gibi davranmasının” doğru olmadığını ve “Evlat edinenle evlatlık arasında evlenme engeli olmadığını” açıkladı.
SANATÇILARDAN TEPKİ
Bu durum sosyal medyada gündem oldu.
YENİ AÇIKLAMA YAPTI
Diyanet bu tepkilerin ardından etkileşimi sildi ve bir basın açıklaması yayınladı. Basın açıklamasında; Din İşleri Yüksek Kurulu, evlat edinmeyle ilgili verdiği cevabın çarpıtılmasına ilişkin yaptığı açıklamasında, “Konuyu saygısız bir yaklaşımla bağlamından kopartarak çirkin çağrışımlara kapı aralayacak şekilde yorumlamak, iyi niyetle asla bağdaşmayan bir tutumdur.” dedi.