Profesyonel anlamda müzik dünyası ile nasıl tanıştınız? Aranjörlüğe geçiş nasıl oldu? Neler söylemek istersiniz?
Müzik yolculuğum 1988 yılı Aydın’da, profesyonel müzik yaşantım ise 1993 yılında İstanbul’a gelişimle başladı. İlk zamanlar sahnelerde ünlü isimlere Keyboard ile eşlik edip orkestra şefliği yaptım. Aynı zamanda birçok albüm kaydında enstrümanist olarak bulundum, eş zamanlı olarak İTU Devlet konservatuarı Kompozisyon Bölüm Başkanı Dr.Nail Yavuzoğlu ile solfej, piyano, kompozisyon, klasik ve modern armoni, jazz armoni çalıştık. Aynı zamanda Fransız piyano eğitmeni Rachelle Eliza Bruni ‘den klasik piyano eğitimi aldım. Cahit Atasoy ve Mutlu Torun gibi değerli hocalardan da Türk müziği eğitimi aldım. Prodüksiyona geçişim 90’larda Türkiye’de de hizmet veren BMG Müzik firmasının bana, o yıllarda Tarkan’ın vokalisti olan Ebru Aydın’ın albümünün aranjmanlarını yapmamı teklif etmesi ile başladı.
Fazla Detaylı ve Obsesifim Çalışırım
Bugüne kadar pek çok sanatçının aranjörlüğünü üstlendiniz. Kimlerle çalıştınız ve hiç zorlandığınız bir sanatçı oldu mu? Neler söylemek istersiniz?
O kadar çok ki.. Ajda Pekkan, Sezen Aksu, Nilüfer, Demet Akalın, Ebru Gündeş, Sibel Can, Yıldız Usmanova, Mustafa Sandal, Gülşen, Çelik, Serdar Ortaç, Gökhan Tepe, Hadise, Ferhat Göçer, Işın Karaca, Ziynet Sali, Bengü, Gökhan Özen, Göksel, Kibariye, Simge Sağın, İrem Derici, Tuğba Yurt, Berkay, Aşkın Nur Yengi, Ebru Yaşar, Burcu Güneş, İzel, Levent Yüksel, Ayla Çelik, Rober Hatemo, Faruk K, Tan, Özgün, Onur Mete, Alişan, Orhan Ölmez, Sinan Özen, Hazal, Hakan Altun, Hande Dönmez, Seher Çelik, Aylin Alaz, Emirkan, Nil Karataş, Gökçe Kırgız, Linet, Ece Mumay, Mansur Ark, Yonca Lodi ve daha ismini şu an sayamadığım yüzlerce isimle çalıştım.
Zorlandığım sanatçı hiç olmadı ama onlar benimle zorlanmış olabilirler (Gülüyor) Çünkü fazla detaylı, obsesif ve titiz çalışmamdan dolayı bir parçaya birden fazla versiyon yapmışlığım, fazlaca mix revizyonlarım, onların bana ‘bitti Bayrak’ demelerine rağmen, benim ‘daha bitmedi’ demelerim çok olmuştur.
Projeye başlamadan ne istediklerini anladığınız karşılığını da sunduğunuz zaman hiçbir zorluk çıkmıyor. Dediğim gibi, doğru zamanda doğru parça ve sanatçıya, olması gerekeni ortaya koyduğunuzda herkes mutlu oluyor. Parçaya konsantre olup dikkatli dinlemek ve iyi bir analiz sonrası stüdyoda şarkıyı oluşturmak, tüm mesele budur.
Çok sayıda hit müziğin düzenlemesini yaptınız. Peki şimdilerde üzerinde çalıştığınız, yeni hit olmaya aday çalışmalar var mı?
Ben çalıştığım her şarkıya hit gözüyle bakıyor ve o özenle çalışıyorum. Her proje benim için ayrı bir heyecan demek. Kendi İngilizce bestelerini yapan genç yetenek ve yeni duyacağınız Nicole’ ün şarkılarını dünyada trend olmuş sound anlayışıyla düzenledim.Hit olması dileğimle.
Bu döneme baktığımızda Türkiye’deki aranjörleri nasıl değerlendiriyorsunuz. Başarılı bulduğunuz isimler var mı?
Bu dönemde yeni bir çok yetenekli kardeşimi görüyorum. Güzel projelere imza atıyorlar, eski dönemde olduğu gibi nota armoni bilinse iyi olur. Fakat günümüzde nota bilmeden de çok yeni tarz ve harika şeyler yapan kardeşlerim var. Kalbi, vizyonu, yeteneği olanlar nota bilmeseler de aralarından sıyrılıyorlar. Dileğim yolları açık olmasıdır.
‘Düzen, Nizam, İntizam Erhan Derler Bana’
Disiplinli bir müzik insanısınız. Peki disiplinli olmanız başarılı olmanızı sağlıyor mu?
Disiplin mi? Müzikte kimsenin alışık olmadığı kadar askeri bir disipline sahip olduğumu söylerler. Başarılıyım, disiplin ilke edindiğim unsurlardan sadece biri…Düzen, nizam, intizam Erhan derler bana.
Projelerinizde daha önce denenmiş olan şeyleri tekrar etmeyi sevmediğinizi gözlemliyoruz, aranjelerinizin birbirinden farklı olmasını neye bağlıyorsunuz?
Çünkü benim içimde tek bir Erhan yok, binlerce Erhan var…Her insanın ruhunun farklı olması gibi her şarkının da birbirinden farklı ruhu olması gerekir. Şarkının ortaya çıkması için şarkıya uygun kıyafetler giydirilir. Burada şarkıcının tarzı ve hedef kitlesi gibi faktörler de aranjmanın şekillenmesinde büyük önem arz eder.Bu doğrultuda çalıştığınızda da sizin farkınız ortaya çıkar ve başarı gelir.Bunu da çok farklı müzik türlerini daima dinlememe ve yeniliklere açık olup takip etmeme bağlayabiliriz.
Bu zamana kadar bir çok sayısız isimle çalıştınız. Mutlaka çalışmak isteyipte halen çalışamadığınız bir isim oldu mu?
Şimdiye kadarki çalışma arkadaşlarımla yeniden çalışmak beni her zaman mutlu ediyor açıkçası. Türkiye’den Mabel Matiz, Feride Hilal Akın, Karsu gibi isimlerin yanı sıra müzik sektörüne yeni bir soluk getiren Sefo, Uzi, Çakal, Tefo, Sura İskenderli gibi güzel işler yapan arkadaşlarımla da tabiki çalışmak isterim. Ayrıca yakın zamanlı çıkış yapan yeni isimlerin arasından beğendiğim Ayça Özefe, Çağan Şengül ve Sıla Şahin gibi isimler de yer almakta.Bunun yanı sıra yabancı sanatçılardan da Dua Lipa ve Inna’yı örnek verebiliriz.
BayrakRecords Yakın Zamanda
Yeni nesil müzikte sesini çok güzel bulduğunuz takip ettiğiniz isimler var mı? Ve beğendiğiniz inandığınız bir ses, ışık olduğunda elinden tutar, destekler misiniz?
Aslında bu soruya sanırım bir önceki soruda genel olarak bi cevap vermiş oldum. Ama bununla birlikte güzel bir haberi de buradan paylaşmak isterim. Bana ait olan ‘’BayrakRecords’’ markası çok yakın zamanda müzik prodüksiyon şirketi olarak müzik dünyasında hizmet verecek, böylelikle hayallerinin peşinde olan genç yetenek tüm arkadaşlarımla birlikte harika projelere imza atacağımıza şüphem yok.
Son olarak Müzikonair okuyucularına ve sizi sevenlere neler söylemek istersiniz?
Müzikonair severek takip ettiğim bir platform.Oldukça güncel paylaşım ve haberlerinizle müzikseverlere aktif bilgiler sunuyorsunuz. Dinleyenlerimiz yeni sürprizlerime hazır olsunlar. Çok teşekkür ediyorum.Herkese sevgiler.
Röportaj: Alper Ergez | Müzikonair