MüzikMüzik HaberÖzel

Eser Sahipleri Hak Kaybına Uğruyor! Meslek Birlikleri Ne Yapmalı?

Dünyanın birçok ülkesinde eser sahiplerinin dijital alandaki payları artırılmış durumda. Ancak MSG; Youtube, Spotify, Apple gibi büyük oyunculardan sadece yüzde 10- 12 gibi yüzdeler ile pay alıyor.

Ayrıca MSG, Mesam ile itiştiği için otel, restoranlar vb. mekanları lisanslayamıyor. Sonuç olarak eser sahipleri en fazla mağdur olan kesim oluyor.

Çözümü Müzik Onair Sunacak

Eser sahiplerinin meslek birlikleri ile yaşadığı çeşitli sorunların çözümlerine dair birçok görüş ve hamle var. Müzik Onair da bu çözümü yakında açıklayacak.

Türkiye gibi ülkeler, çevrimiçi dijital müzik dinleme platformları için üçüncü dünya ülkesi olarak görülüyor. Hal böyle olunca eser sahiplerine daha düşük yüzdeler veriliyor. Yurtdışında durum böyle değilken, Türkiye gibi ülkelerde eser sahiplerinin payı en azından yüzde 20 olmalı.

Youtube, Spotify ve Apple’ın payı ise eser sahibi, yapımcı, sanatçı toplamında yüzde 30’lara çekilmeli. Yüzde 70 eser sahibi, sanatçı ve yapımcı arasında kalmalı.

Ancak bunu maalesef  MSG ve Müyorbir gerçekleştiremiyor. Müyorbir’in dijitalde neredeyse hiç para toplayamadığı biliniyor.

Türk müzik sektöründen Youtube yüzde 45, Spotify yüzde 35 civarında para kazanıyor. Bu yüzdeler yüzde 30’lara düşürülmeli. Bu iradeyi ortaya koyarak meslek birlikleri birlikte hareket etmeli ve bunu gerçekleştirebilir.

Ancak Türkiye’de var olan meslek birlikleri birbirleri ile iletişim dahi kuramıyor. Türk müzisyenlerin parası çar çur oluyor.

MSG’nin yönetim kurulu eser sahiplerinden değil, sanatçı kimlikli kişilerden oluşuyor. MSG Başkanı Candan Erçetin’in kaç tane eseri var? Başkan Yardımcısı Ferhat Göçer de aynı şekilde.

Taşlar yanlış dizilmiş sektörde.

Meslek Birlikleri Üyelerini Kaybetmeye Başladı! Eser Sahiplerinin İsyanı Sürüyor…

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu