İ.T.Ü. Devlet Konservatuvarı Sanatçı Öğretim Üyesi Dr. Göktan Ay, Doç.Dr. Michael Kuyucu’nun hazırlayıp sunduğu Akademik Bakış programına konuk oldu. Göktan Ay, müzik endüstrisine ve müzik eğitimine yönelik çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Türkiye’de Müzik Kitapları Okunmuyor
Türkiye’de müzik kitapları okunmuyor. Okunmadığı için para kazanılmıyor. Para öne geçiyor maalesef. Sanatçıların oturup yazma gibi bir düşünceleri de olmamış bugüne kadar. Hocalarıma derdim “O kadar bilgilisiniz, o kadar göreviniz olmuş neden yazmıyorsunuz?” diye. “Amaan kim yazacak” derlerdi. Fakat anıları kitaba dökmek çok başka bir şey. Bir tek anılar yeter.
Piyasada 200’den Fazla Popçu Bizden Çıktı
Şu an İ.T.Ü. Devlet Konservatuvarı olarak sektörde 200’ü aşkın popçumuz var bizim. Ama sadece söyleyen değil, aranjör de var. Hepsi de popüler kültüre bir yön verdiler, kalite getirdiler. Hepsi müzisyendiler. Bizim bu arkadaşlarımızın hepsi başarılı oldu; Gökhan Tepe’den tutun da Çelik ve Funda Arar’a kadar. TRT’nin zaten yüzde doksanı bizim mezunlarımız. Devlet korolarının da yüzde sekseni bizim mezunlarımız. İ.T.Ü. Devlet Konservatuvarının müzik sektörüne çok katkısı oldu.
O Ses Türkiye’de Bir Müzik İnsanı Yer Almaz
Zamanında TRT’nin yaptığı güzel yarışmalar oldu, ama popüler olarak mesela şu an “O Ses Türkiye” var mesela, “O Ses Türkiye”den bu zamana kadar hiç star çıkmadı, çıkmaz da! Bazen jüriler orada öyle bir sese oy veriyorlar ki, biz müzik insanı olarak şaşırıyoruz. Jüriler zaten popüler isimler. Orada bir akademisyen, bir müzik insanı yer almaz. O yarışma zaten tartışmalarla, esprilerle yürüyor. Ben bu tarz yarışmaları pek tutmuyorum, yanlış buluyorum.
Bugün Üretilen Şarkı Sözleri Çok Kötü
Günümüzde üretilen şarkıların sözleri o kadar kötü ki… Her şey tutarsız. Öyle bir kelime kullanıyorlar ki tarihte yok. Kelime icat ediyorlar resmen. Şarkıların şiirlerinde sözlerinde bir anlam bütünlüğü yok. Solist arkadaşların “Ben yazdım” merakı var. Sözü herkes yazamıyor, şiir yazmak başka bir şey. Her şiir de şarkı olmaz.
Kaynak: CRI TURK