Milliyet Gazetesi yazarı Ali Eyüboğlu bugünkü köşe yazısında Rtük’e en çok şikayet edilen programlardan olan izdivaç programlarını ele aldı. Program içinde konuşulan bazı cümleler üzerinden yola çıkan Eyüboğlu, bu masrafların nasıl karşılandığını, iş saatinde orada olan adayların maaş alıp almadıklarını sorguladı. İşte Ali Eyüboğlu’nun o yazısı;
İZDİVAÇLARIN PERDE ARKASI ARAŞTIRILSIN
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), şikayet rekoru kıran evlilik programlarına son bir yılda toplam 11,2 milyon lirayı aşan ceza verdi.
Kesilen onca para cezasına rağmen bu programlardan yana olan şikayetler bitti mi?
Hayır.
RTÜK’ün çağrı hattı 444 1 178, RTÜK’ün web sayfası, elektronik posta adresi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) ve Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) üzerinden 2015 yılında bu programlar için yapılan 7 bin 297 şikayet 2016 yılında 94 bin 792’ye yükseldi.
TBMM, Diyanet İşleri Başkanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Kamu Denetçiliği Kurumuna da evlilik programlarından şikayet yağdı.
Sosyal medyada “Evlilik programları kaldırılsın” kampanyaları yapıldı.
Sonuç?
İzdivaçların gücü, kamuoyunu yendi.
RTÜK’ün verdiği cezalar bu programları yola getirmediğine ve bitirmediğine göre iki seçenek kalıyor geriye.
Birincisi, RTÜK Kanunu’nda değişiklik yapmak.
İkincisi devletin, evlilik programlarında olan bitenleri değil, kamera arkasında yaşananları mercek altına alması.
Devlet, evlilik programlarının kadrolu damat ve gelin adaylarının evlenmek amacıyla değil, para kazanmak için oraya çıktıklarını belgelediğinde biter bu sorun.
Başta Hanife olmak üzere birçok gelin ve damat adayının, yapımcılardan maaş aldığı ayyuka çıktı, ama devlet bugüne kadar seyircileri salak yerine koyan bu oyunu bozmadı, bozamadı.
RTÜK’ten sorumlu Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Madem kesilen onca para cezası caydırmıyor bunları, o zaman araştırın bakalım, bu programların müstakbel gelin ve damat adayları nerede kalıyor? Kaldıkları villanın kontratı kimin üzerine, kirayı kim ödüyor? Giderlerini nasıl karşılıyorlar? Yapımcılar onlara bu iş için para veriyor mu?” diyerek birkaç müfettiş görevlendirse…
O müfettişler de hakkıyla inceleme yapıp, rapor hazırlasa, o zaman evlilik programlarından hangilerinin bu işi düzgün, hangilerinin izleyenleri salak yerine koyduğu gün gibi çıkar açığa…
TRT 1’DEN EVLİLİKLERİ KURTARACAK PROGRAM
İnsanı evlilikten soğutan evlilik programlarından bıkanlara TRT 1’den altın fırsat!
Yıllardır evlilik programlarından konu açıldığında aynı öneride bulunuyorum TV yöneticisi tanıdıklarıma…
Bu işten para kazananlar dışında kimseye yararı yok artık evlilik programlarının. Evlendirmeyen evlilik programlarının yerine boşanmaları önleyecek, izleyenlerin ders alacağı programlar suyunu çıkarmamak şartıyla – yapın, onlar da aynı şekilde izlenir.
Çünkü yapılan araştırmaların ortaya koyduğu sonuç şudur.
İnsanlar iki gerekçeyle televizyon izler.
Birincisi, hayal ettikleri dünyaları görmek için…
İkincisi, “İyi ki bu benim başıma gelmedi” demek için…
Yapımcı Süreyya Önal ekranlardaki bu açığı gördü ve “Bir Yastıkta Kocayalım” adlı bir program yaptı.
Program 20 Şubat’tan (bugün) itibaren hafta içi her gün saat 13.00’te TRT 1’de olacak. Gerçek hayat öykülerinden yola çıkılarak hazırlanan programda aile danışmanı doktor Zafer Akıncı’nın yönlendirmesiyle eşler arasındaki iletişim problemleri, ailelerin evliliklere müdahalesi, mutluluğun formülleri ele alınacak.
GÜNÜN SÖZÜ
Sükut, incelik, edep ve zerafet her gittiği yerde sultan yapar.
(Hz. Mevlana)
Ali Eyüboğlu – Milliyet
Kaynak: milliyet.com.tr