Gazete Duvar’dan Mahmut Çınar, köşe yazısında müzik emekçilerinin nasıl örgütlenmesi gerektiği hakkında yazdı.
Mahmut Çınar, yazısında Türkiye’de müzik emeğinin örgütlenmesi açısından ders alınabilecek birçok örnek olduğunu söyledi. İşte yazısında öne çıkan detaylar:
BARIŞ MANÇO’YU GÖZALTINA ALDIRAN SENDİKA
“Müzik sendikalarının çabaları sonucunda yabancı müzisyenlere iş vermek 1960 yazında İçişleri Bakanlığı kararnamesiyle yasaklanmıştı. Bugün bize absürt gelen ancak o dönemde Türkiyeli müzik emekçilerinin istihdamı açısından bir anlam yüklenebilecek bu yasak uzun süre etkili oldu, öyle ki 1970 yılında Barış Manço, Antalya’da verdiği bir konserde grubunda yabancı müzisyen bulundurduğu için gözaltına alınmıştı.”
TÜRKİYE UMUTSUZ VAKA MI?
Mahmut Çınar yazısında telif haklarının öneminden bahsederek şu ifadelere yer verdi: “Telif hakları, müzik emekçilerinin koşulları ve toplumsal konumları gibi konularda çok geç adımlar atılmış olan Türkiye’de müzik emeğinin örgütlenmesi açısından, yukarıda da bahsettiğimiz üzere aslında dersler alınabilecek, kimi zaman şaşırtıcı derecede başarılı örneklerle dolu bir tarih var. 50’li yıllardan itibaren yürütülen çabaların beklenen sonuçları vermemesinin en önemli nedeni, başlatılmış olan mücadelelerin darbeler, sıkıyönetimler, demokratik olmayan ve emeği yok sayan siyasi iradeler yoluyla kesintiye uğraması. Diğer yandan tüm toplumsal kesimlerde olduğu gibi müzisyenlerin örgütlenme bilincine olan mesafeleri, bugün büyük bir engel olarak karşımızda duruyor.”
“Sektörün dinamiklerini de anlayan, müzik sektörünü en aşağıdan en yukarıya bir bütün olarak görebilen, tek başına daha iyi koşulların bir anlam ifade etmediğini, asıl kazancın dünya örnekleriyle kıyaslandığında çok küçük bir paya sahip olan Türkiye müzik sektörünün topyekûn büyümesi olacağını fark eden bir inisiyatifin başarılı olmaması mümkün değil. İngiltere’de YouTube, Spotify gibi dijital müzik tekellerine karşı başlayan #BrokenRecord kampanyasının öncüsü Tom Gray’in söylediği bir sözü anımsamakta fayda var. Diyor ki Gray, “Müzikte, adil bir paylaşımın sağlanmasına yetecek olandan çok daha fazla para var.”
Çınar, yazısını “Tabii diğer yandan müzisyenliği bir meslek olarak tanıyan, tanımlayan, özlük hakları konusunda müzisyenlere insani kriterlerin sunulacağı yasal düzenlemeleri yapan bir siyasi irade gerekiyor ki zaten müzisyenler açısında verilmesi gereken ilk büyük sınav da bu.” diyerek bitirdi.
Gazete Duvar – Mahmut Çınar