1- Sizi daha yakından tanımak isteriz, Merve Çalkan kimdir? Okurlarımıza kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?
Sosyoloji mezunu bir şarkı sözü yazarı ve şarkıcıyım. Üniversite son senemde ilk şarkılarımı akustik gitarımla kaydedip Soundcloud hesabımda paylaşmaya başlamıştım. 2015’te ilk konserimi verdim. 2016′ da Sofar’da iki performans sergiledim. 2019 yılında ilk profesyonel adımımı atarak tekliler yayınlamaya başladım.
2- Müziğe olan ilginiz ne zaman ve nasıl başladı?
Müziğe ilgim çocukluğumdan beri var, ilkokuldan beri şarkı söylüyorum. Şarkı yazma denemelerine lisede başlamıştım, ilk gitarımı üniversitedeyken aldım, gitarı keşfederken şarkı yazmak da onunla birlikte aktı ve gelişti.
3- Çocukluğunuzda ya da gençliğinizde sizi en çok etkileyen albüm ya da şarkı neydi?
Sertab Erener-Lal ve Levent Yüksel-Medcezir ilk satın aldığım albümlerdi, uzun süre o albümleri dinlemiştim. Sonra Sertab Erener’in kendi adını taşıyan albümü sanırım hediye gelmişti, o kısım bulanık. O albümde ‘Sır’ diye bir şarkı var, o şarkı dinlediğimde hala aynı şekilde etkiliyor beni. Şaşkınlık, merak, ürperti; açıkcası garip bir hayranlık beslerim o şarkıya çocukluğumdan beri. Bir dönem Seden Gürel, Kayahan, Sezen Aksu… Bir dönem The Smiths, Antony and the Johnsons… Uzunca bir dönem Yeni Türkü, İncesaz…
4- Synth-pop tarzını seçme süreciniz nasıl gelişti? Bu tür müziğin sizin için ifade ettiği şey nedir?
Bir şarkım düzenlenirken her zaman ilk önceliğim şarkının neye ihtiyacı olduğu yönünde oluyor, ikinci sırada ise benim onu nasıl duymak istediğim var. Genellikle her düzenleme öncesi birkaç referans araştırmasına girerim; her zaman elim dolu dönemem o araştırmadan fakat elimi dolduranlar genellikle 80’ler erken 90’lar albümlerinde özellikle Onno Tunç bazen Garo Mafyan, Uzay Heparı dokunuşundaki şarkılar olur. Bazen bir Oscar and The Wolf ile bir Nilüfer şarkısını hayalimde birleştiririm mesela ve kısacası ayıkladığım, kulağımı tatmin eden sesler; synth drumlar, synth leadler… Şarkılarımı yazarken hep o auranın bir parçasını ürettiğimi hayal ederek çalışıyorum.
5- Müzik kariyerinizde en büyük dönüm noktası neydi?
Sofar Sounds’a katılmaktı sanırım. İlk defa o kadar çok dinleyicim olmuştu, videolarımı izlerken gerçekten nerede olmak istediğime beni şüphesiz ikna etmişti.
6- Hayatınızda müzik dışında size ilham veren şeyler neler? Film, edebiyat ya da sanat gibi diğer alanlarla bir bağınız var mı?
Sinema da edebiyat da bana her zaman ilham verir, hatta oralarda kazı çalışmaları yaparım. Hem kendimdeki yansımaları üzerinden hem ifadenin gücü/güçsüzlüğü üzerinden. Duyguyu hissettiğim her yer benim için ilham verici. Mesela fotoğraftan ve fotoğrafın duygu hafızasını hareketlendirmesinden de çok hoşlanıyorum. Bu hareketlenmelerin bendeki sonucu genellikle bir şarkı sözü oluyor.
7- Dinleyicilerinizin Merve Çalkan’ı tanımaları için ilk hangi şarkınızı dinlemelerini tavsiye edersiniz?
Bir süre bunun cevabı Zemberek olacak diye düşünüyorum.
8- Kariyeriniz boyunca öğrendiğiniz en değerli ders nedir? Bu ders müziğinize nasıl yansıdı?
Tek gerçek var; iyi bir şarkı yapmak, yine ve yeniden iyi bir şarkı yapmak. Bu düşünce beni her zaman müziğimi yapmaya dair motive etti ve ediyor.
9- Bir sanatçı olarak size en çok ilham veren kişiler kimler oldu?
Russian Red’ in şarkı yazarlığı, Haruki Murakami’nin hayal gücü ve yazı dili, Susan Sontag’ın günlükleri, Latife Tekin’in söyleşi kitabındaki cevapları…. İlk aklıma gelenler bunlar oldu.
10- Gelecekte hangi projeler üzerinde çalışmayı planlıyorsunuz? Yakında çıkacak yeni bir albüm veya şarkı var mı?
4 Ekim’de yayınlanan şarkım Zemberek şu an üzerinde çalıştığım albümümün ilk teklisi. 2024 bitmeden bir tekli daha paylaşacağım. 2025’in ortalarında ise albümü paylaşmayı planlıyorum.
11- Son olarak Müzikonair okurlarına ve dinleyicilerinize ne söylemek istersiniz?
Röportajımızı okuyan herkese sevgiler yolluyorum! Teşekkür ederim.