Spotify’ın editörler tarafından belirlenen çalma listelerini ve taraflı politikalarını eleştiren Mirac, Müzikonair’a konuştu.
Geçtiğimiz günlerde çevrimiçi müzik dinleme platformu Spotify’a tepki olarak İstanbul’daki billboardlara yeni şarkısı ‘Nara’yı çıkaran Mirac, sosyal medya hesabından uzunca bir açıklama yayımlayarak Spotify ve Spotify editörüne isyan etmişti. Haksız rekabet ve müzik listelerinin taraflı politikaları olduğunu gündeme getiren ünlü rapçi, Müzik Onair’ın yakın takipçisi olduğu konuyla ilgili Müzikonair’a özel açıklamalarda bulundu.
Spotify’ın ideolojik ve kültür empozisyon yaptığını söyleyen Mirac Spotify’ın; uyuşturucudan, kadınlardan, ‘Sürtük’ gibi ifadelerden, dövmelerden, pahalı ve lüks arabalardan, saat markalarından, gençlere bunların haz alınması gereken şeyler olduğunu, yegane hayat gayesinin bunlara ulaşmak olduğunu, pahalı kıyafetler giyip güzel kadınlarla beraber olmak gibi konulardan bahseden şarkıları listelere aldığını söyledi.
Öte yandan trap soundlarının ön plana çıkarıldığını dile getiren Mirac, lirikalite öncelikli şarkıların geri plana atıldığını savundu. Şarkılarının iTunes ve Youtube Music gibi diğer dijital platformlarda rap listelerine girdiğini söyleyen Mirac, Spotify editörü Nazlı Yırtar’ın kendi beğenilerini ve ideolojisini listelere yansıttığını belirtti.
İşte Mirac’ın çarpıcı açıklamaları;
”Spotify Türkiye listelerini İtalya’da yaşayan Nazlı Yırtar adında bir kadın düzenliyor. Bu kadın tamamen kendi kişisel zevkleri, kendi dünya ideolojisi ve kendi beğenileri ile bu listeyi düzenliyor. Bununla beraber aynı zamanda birkaç tane yurtdışı kaynaklı müzik şirketine aşırı derece bir öncelik verildiğinin farkındayız. Bu şirketlerin ismini zikretmek çok doğru olmayacaktır. Bir listeye girdiğiniz zaman en öndeki altı şarkının bir şirketten çıktığını gördüğünüzde bunu kanıtlamış oluyorsunuz demektir. Bu listelerde aynı zamanda benim de çalışmış olduğum DMC firmasının şarkılarını bulamıyorsunuz. Yerli bir şirket ve DMC’den çıkan şarkıları bulamıyorsunuz.
‘Bizim Davamız Kültürel Erozyon Üzerinden’
Benim gördüğüm kadarıyla Spotify kendi ideolojik ve kültürel empoze sistemini müzik içeriklerinde ön plana çıkarıyor. Spotify; uyuşturucan, kadınlardan, ‘Sürtük’ gibi ifadelerden, dövmelerden, pahalı ve lüks arabalardan, saat markalarından, gençlere bunların haz alınması gereken şeyler olduğunu, yegane hayat gayesinin bunlara ulaşmak olduğunu, pahalı kıyafetler giyip güzel kadınlarla beraber olmak gibi konulardan bahseden şarkıları listelere alıyor. Bunlardan bahsediyorsanız, bu listelerde yer bulmamanız imkansız.
Bizim davamız şirketler ve kişiler üzerinden değil. Bizim davamız kültürel erozyon üzerinden. Tam anlamıyla Spotify’ın şirket politikası olarak kendi empoze etmek istediği kültürü yayımlamak. Tabiki istisnalar koyuyor bunların arasına Ceza gibi. Ceza da yıllardır bildiğimiz bir isim. Artık belli bir yer edindiği için koyuyorlar ucundan.
‘Şirket Ortaklıkları ve Promosyonlarla Listelerin İlgisi Var’
Şirket ortaklıkları ve promosyonlar da bununla ilgisi var. Ben Joker ile ‘Kural’ adında bir şarkı yaptım. Çıktığı akşam Twitter’da TT olduk Youtube’a trend 8’den girdik. Perşembe gecesini cumaya bağlayan gece Spotify’da listeler güncellendiğinde, bu şarkı listede yoktu. Ertesi gün DMC ile iletişime geçtim bana mail atacaklarını söylediler. Ertesi gün o zamanki adıyla Türkçe Rap listesine ‘Kural’ şarkısı girdi. Bunun fayda olacağını söyleyip, diğer şarkılarda da zorladım şirketimi. Spotify’da hazırlanmış 5-6 tane rap listesi var. Bu listelerin hiçbirinde yokum ben.
Ben zaten dijital dağıtımcıyla çalışıyordum. Buna bir çözüm bulmak için DMC ile anlaştım. Sehabe bunun hesabını sordu Instagram hikayesinde listelerde olmadığını paylaştı ve Nazlı Yırtar’ı etiketledi. Nazlı Yırtar tarafından engellendi. Bir editör daha Spotify’da editörlüğe başladı ancak henüz bir şey göremedik.
‘Spotify Listeleri Bizim Elimizden Çıkıyor’ Diyorlar
Nazlı Yırtar profillerinde Spotify editörü yazılmaması gerekiyor. İnsan doğasından normal olarak her türlü şeye açık olmak gerekiyor. Kulislerden duyduğum kadarıyla ”Spotify listeleri bizim elimizden çıkıyor” gibi.
Spotify’ı açtığım zaman Ezhel ve Murda bana pop-up olarak karşımıza çıkıyor. Ezhel’i zaten pop-up olarak herkesin önüne getirirsen zaten ‘en çok dinlenen’ kişi olacak. Nazlı Yırtar zaten sosyal medyada Ezhel hayranlığını gizlemeyen bir insan. Uzi’nin 50 şarkılık listede 5 şarkısı var. Bu listelerin haftalık olarak düzenlenmesi gerekiyor. 6 ay önce çıkmış bir şarkı hala o listede varsa burada başka şeyler düşünülür.
Biz Neden Listelere Giremiyoruz?
Benim şarkım paylaşılıyor, Joker etiketleniyor ve ben etiketlenmiyorum. Ardından bir hareket başlattım. Bunlar beni etiketledi. İstanbul’da yaklaşık 20-25 billboardlarına reklamımız oldu. Bunun daha önemli kısmı sosyal medyada bir ses haline getirmesi.
Ben bu usulsüzlüklerden Spotify Global’ın de haberi olduğunu düşünmüyorum. Benim aylık dinleyicim 100 bin. M.O.B’den çıkan 60 bin aylık dinleyiciye sahip Uzi, bu listelere girebiliyor. Biz neden bu listelere giremiyoruz?
Trap Soundu Zorlanıyor
Bu şarkı çok dinlendi ondan Spotify listesine girdi diye bir şey yok. Listeler güncellendiğinde herkesin şarkısı 0’dan başlıyor. Müzik kültürü olarak HipHop’un içerisinde trap diye bir sound çıktı. Bununla birliket lirikal rapçiler bu listelerde kendisine yer bulamıyor. Lirikal olarak bu işi yapan sanatçılar, trap soundu özellikle zorlanıyor ve insanlar tektipleştiriyor.
Benim şarkılarım İTunes’ta Youtube Music’te bütün listelere giriyor. ‘Nara’ şarkısı iTunes ‘Zirvediler Türkçe Rap’ listesine alındı. Youtube Music’teki listelere de alındı. Ben sadece Spotify’a giremiyorum.”