Kitleleri peşinden sürükleyen yeni starların çıkmaması ve korsanla mücadelede başarılı olunamaması nedeniyle yerlerde sürüklenen müzik sektörü dijitalleşme sayesinde son iki yılda yeniden büyümeye başladı.
Korsanı engelleyen dijital satışlar ilk kez geçen yıl fiziksel satışları (albüm gelirleri) yakaladı ve kayıtlı müzik gelirleri 15.7 milyar dolara ulaştı. Bir önceki yıla göre pazar yüzde 6 büyüdü.
İNDİRMEDEN DİNLE
Dijitali en hızlı benimseyenler arasında yer alan plak şirketleri, dünyanın her yerinde dijital müzik hizmetlerini lisanslamaya başladı. Uluslararası Müzik Endüstrisinin 2017 raporuna göre dijital müzik sektörünün ana büyüme motorunu ise indirmeden dinleme ve izleme oluşturuyor. Bugün dünya çapında yaklaşık 100 milyon milyon kişi ücretli müzik abonelik hizmeti alıyor.
ÜCRETLİ ABONELİK
İndirmeden müzik dinlemenin yükselişinin arkasında ABD’li teknoloji devi Apple Music’in ve İsveç merkezli ünlü müzik veri akış servisi Spotify’ın payları çok büyük. Apple cihazlarından çevrimiçi müzik dinleme servislerine kayıtlı olan kullanıcı sayısı 100 milyon seviyesinde. Spotify’in da aylık kullanıcı sayısı 100 milyona yaklaştı. Kullanıcıların yaklaşık üçte biri ücretli abonelerden oluşuyor.
TÜRKİYE DE BÜYÜYOR
Türkiye’de de Apple ve Spotify ile birlikte Turkcell Müzik, TTNet Müzik gibi yerli platformlar Türk dijital müzik pazarına öncülük ediyor. Türkiye’de pazarın 500 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. CD alımlarının düştüğü Türkiye’de de dijital gelirler konserler hariç hızla artıyor. Dijital müzik dinleyenlerin yüzde 45′ i, internetten lisanslı müzik indirmeyi tercih ediyor.
Kaynak: Posta