Müzik sektörü uzun zamandır kendisini dijital platformlara emanet etmiş durumda. Artık hard copy albüm hazırlayan sanatçı neredeyse kalmadı. Çünkü müzik artık dijital olarak dinleniyor ve gelirler çıkartılan teklilerden dijital bazlı düzenleniyor.
DİJİTALİN KORSANI
Son aylarda daha da göze çarpan bazı dijital korsan yayınlar dikkat çekti. Daha önce yayınladığımız bir haberde Spotifyla ilgili korsan yayıncılık haberi vermiştik.
DVRST’nin “Close Eyes”ı yalnızca Spotify’da 155 milyondan fazla dinlenme ile 18 yaşındaki yapımcı için kariyer yapan bir parça. Sorun şu ki, hırsızlar DVRST’nin akış gelirini yönlendirmek amacıyla, bazen aynı sanatçı adı altında ve aynı albüm resmiyle kendi ses kopyalarını yükleyerek şarkıyı çalmaya çalışıyorlar.
İlgili Haber: https://muzikonair.com/spotify-dolandiricilari-telif-hakkini-calmayi-umarak-viral-hitleri-ele-geciriyor/
PEKİ BUNU NASIL YAPIYORLAR?
Benzer bir durum YouTube’da da yaşandığı ortaya çıktı. Özellikle remix parçalarda korsan yayını yapan kişiler CD baby, Distrokid, Tunecore, Awal ve Onerpm gibi bağımsız müziğin çevrimiçi dağıtımcılarına şarkılarını kendilerininmiş gibi gönderiyorlar. Korsanlar tarafından iletilen bu parçaları bu dağıtımcılar dijital platformlarda yayına alıyorlar. Dolayısıyla şarkının asıl sahibi korsan yayıncıymış gibi gözüküyor ve teliflerden gelir etmeye başlıyor.
HAKSIZ KAZANCIN ÖNÜNE NE ZAMAN GEÇİLECEK?
Aslında bu durum dijital müzik yayını yapan YouTube ve Spotify gibi bu platformların bir açığı olduğunu gösteriyor. Korsan yayın konusunda henüz tam güveli bir sistem gelişmemiş gibi duruyor. Üstelik bu parçalar YouTube Trendlere giriyor. Özellikle remixi yapılan parçalarda MüzikOnair’ın yakaladığı bu kaçak yayın sorunu emek veren işin üreticisi için büyük bir haksızlık ve emek hırsızlığı teşkil ediyor.
MüzikOnair olarak bu durumun takibini yapacağız ve gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.