Eskiden bir şarkının başarısı çıkan albümün satışı ile ölçülüyordu. Basım adeti o şarkının ne kadar hit olduğunun göstergesiydi. Teknoloji ile birlikte değişen çağ ve sanat dünyasına yepyeni soluk getiren dijitalleşme ile hem müziklerin sound olarak altyapıları değişti hem de bir sanatçının başarısı albümü ile değil bu platformlardaki tıklanma oranı, takipçi sayısı ve etkileşimleri ile ölçülmeye başlandı.
Bu da piyasada hayli güçlü bir rekabet doğurdu. Artık sesini geniş kitlelere duyurmak isteyenlerin bir prodüktöre ihtiyacı kalmadı. Evinde kendi kurduğu sistemlerle kendi müziğini yapan genç müzisyenler, alternatif müzik arayışında olan müzikseverlerin ihtiyaçlarını karşıladı. Sadece alternatif müzikteki açığı kapatmakla kalmadı daha kolay yollarla gelişen yeni sistem cihazlarla kendi evini nasıl stüdyoya çevireceğini, iyi bir bilgisayar ve bir tane mixerle de iyi müzik yapılabileceğini kanıtladı.
Bu durum, eskiden olduğu gibi büyük müzik şirketlerine ihtiyacı azalttı. Minimalist stüdyolar kurulmaya başlandı. Peki sadece üretim kısmı için mi değişti işler? Elbette hayır. Bir şarkı çıktıktan sonra asıl önemli olan o şarkının nerede yayınlanacağı meselesi idi. En çok izlenen kanallardan birinde yayınlanıyorsa klibiniz ya da en çok dinlenen radyolardan birinde yayında iseniz o zaman sesinizi duyurabilir daha fazla kitleye ulaşabilirdiniz.
Şimdi ise bunu yalnız YouTube üzerinden yapmanız ve Spotify’ın sizi keşfetmesi yeterli. YouTube bu konuda ilk önce yan ekran olarak çalıştı. Çektiğiniz Klip RTÜK kurallarına uygun değilse onu YouTube’da yayınlayabilir ya da YouTube için alternatif çekim yapabilirdiniz. Bu yepyeni bir bakış açısıydı. Daha sonra bunu keşfeden ve sesini duyurmak isteyen özellikle genç müzisyenler birer birer kendi dijital kanallarını açtılar. Oralardan cover şarkılar yaptılar. Kendi bestelerini yayınladılar ve istedikleri gibi çektikleri klipleri bu yeni dijital pazara sundular.
Bu durum eski satış mantığında çalışan müzisyenler için önce yabancı olsa da sonra onlar da fark ettiler ki çağ değişiyor. Artık bu yeni duruma ayak uydurmanın zamanı geldi. Onlar da kendi kanallarını açtılar. Haliyle ortaya sayamayacağımız kadar müzisyen sayamayacağımız kadar alternatif müzik ve yeni tarzlar çıktı. Bu durum rekabetin hızını ve şiddetini artırdı.
İstatistik, bu dijital platformlarda başarının göstergesi oldu. Bu dijital mecralar günlük, haftalık, aylık, yıllık istatistikler yayınlamaya başladılar. Çünkü eğer istatistiklerde en çok dinlenen müzisyen iseniz, mekanlar sizi daha çok çağırıyor, güçlü şirketler sizinle çalışmak istiyor ve ayrıca bu platformlar uluslararası olduğu için dünya piyasasına açılmanız da kolaylaşıyor.
Bu başarıyı organik elde etmek gerçekten zor. Bu kadar büyük bir pazarın içinde öne çıkabilmek gerçekten çok çalışmak ve iyi bir PR ile iyi pazarlama yapmak gerektiriyor. Bunun da kolayı bulundu. Önemli olan ve müzisyenin değerini belirleyen bu istatistiklerle oynayabileceklerini fark ettiler. Sahte takipçiler, sahte dinleyiciler, satın alınan yorumlar… Organik olmayan, istatistiklerle oynayan data şirketler açıldı çünkü burası da yepyeni bir pazardı.
MüzikOnair olarak, Spotify ve YouTube üzerinden sahte izlenmeler ve streamler elde ederek üst sıralara yükselen şarkılarla ilgili çarpıcı bilgiler elde ettik Bu işi yapan sanatçıları tespit ettik. Çok yakında belgeleri ve istatistikleri ile birlikte hepsini açıklayacağız. Nasıl bir sistem ve düzenek kurduklarını, Ip değiştirerek Python ve proxy yazılımlar kullanarak çok sayıda bilgisayarlar kurarak otomatik izlenme ve stream geliştirdilerini bulduk. Gerek yurtdışında gerekse yurtiçinde kurdukları datacenterlar merkezlerin adreslerine kadar bilgiler edindik.
Spotify ve YouTube u bile kandırdıkları bu sistemlerle ilgili çok sayıda ihbar maili de almaya başlayınca bu konuyu araştırmaya karar verdik. Müzikonair şimdi bu isimleri deşifre edecek ve Türkiye’de müzik sektörü yeniden alev alacak. Çok yakında açıklıyoruz…
Siz de bildiklerinizi ve ihbarlarınızı bize WhatsApp ve mail aracılığı ile iletebilirsiniz. ihbar edenlerin isimleri gizli tutulacaktır.
muzikonair@gmail.com
WhatsApp : 0552 685 38 82