Gazete Duvar yazarlarından Mahmut Çınar, köşe yazısında müzisyenlerin dijital dinlemelerden ne kadar kazandığından bahsetti.
Spotify’ı En Ucuz Kullanan Ülkelerden Biri Türkiye
Yazısında Türkiye’nin telif hakları konusunda geç adımlar atmış bir ülke olduğundan bahseden Mahmut Çınar, “Bu durumun etkilerini bugünün dijital müzik pazarında da görmek mümkün. Spotify’ı dünyada en ucuz kullanan ülkelerden biri Türkiye. Bunun yanında abone sayısı açısından da yine dünyada alt sıralarda. Meslek birlikleri ise telif gelirlerini arttırmanın yollarını aramak yerine bir çeşit paylaşım savaşının içerisinde zaman kaybetti” cümlelerini kurdu.
Telif Gelirlerinde Türkiye En Alt Sıralarda
Çınar, Türkiye’de müzisyenlerin dijitalden ne kadar kazandığı hakkında şu ifadelere yer verdi: “Basitçe şu örneği vermek, Türkiye’de müzisyenlerin telif gelirleri konusunda açık bir fikir verecektir: Yine Spotify’dan elde edilen telif gelirleri oranına göre Türkiye dünyanın en alt sıralarında. Yukarıda sözünü ettiğim ülkelerde bir milyon dinlenme için Spotify’ın ödediği ücret 6 bin doları aşarken Türkiye’de bu rakam 396 dolar! Yani İzlanda’da yahut İngiltere’de (zaten tüm dünya dinleyicilerine açık olan) bir müzik eseri bir milyon kez dinlenmiş olan müzisyenin edineceği gelirin yüzde 5’i kadar”
Köşe yazısında meslek birliklerinin durumuna da yer veren yazar, “Türkiye’de hâlihazırda yapımcılar, besteciler ve yorumcular farklı müzik meslek birlikleri tarafından temsil ediliyor. Ancak yukarıda da değindiğimiz üzere telif hakları konusundaki bilincin henüz tam anlamıyla yerleşmediği bir kültürde, görece yeni bu meslek birliklerinin işi hiç kolay değil. Dahası, müzik dünyasıyla ilgili olanların bildiği gibi bu meslek birliklerinin bazıları uzun bir süre sanatçıların ya da yapımcıların telif gelirlerini arttırmanın yollarını aramak yerine bir çeşit paylaşım savaşının içerisinde zaman kaybetti” şeklinde yazdı.