Habertürk yazarı Nagehan Alçı, 21 Nisan tarihinde yazdığı “Türküler hala halk müziği midir? Aradığınız o halka şu an ulaşılamıyor” başlıklı köşe yazısında 2021 Türkiye’sinde artık türkünün halk müziği olmadığını belirtmişti. Nagehan Alçı türkü hakkında yazısında şu sözlere yer vermişti:
“Hem İbrahim Kalın’ın hem Erkan Oğur’un hem de medyanın tamamının ‘halk müziği’ diye kutsadığı olgu olan türküler 2021 Türkiye’sine gerçekten hitap ediyor mu? Daha açık konuşalım… Bir zamanlar gerçekten halk müziği olan yani Türkiye toplumunun yüzde 90 köylerde yaşadığı dönemlerde hakikaten halk müziği olan türküler 2021 senesinin yüzde 90 şehirlerde yaşayan Türkiye’sinde hala halk müziği midir?”
Nagehan Alçı, türkü müzik formu hakkında çarpıcı konuşmalarına şu şekilde devam etmiş ve türkünün çalma listelerinde bile bulunmadığını belirtti:
“Lütfen Spotify ve Youtube gibi mecralara bakın. Bu toplumun en çok dinlediği ilk 100 şarkı arasında bir tane bile türkü var mı?” diyen Alçı, “Artık kabul edelim ki 50-55 sene hatta 15-20 sene öncesinden bile başka bir halk yaşıyor Türkiye’de”
İlk Tepki Fatih Altaylı’dan Geldi
Alçı gibi Habertürk yazarı olan Fatih Altaylı “Türküz Türkü Çığırırız” başlıklı yazısında şu cümleleri kullandı:
“Alçı, böyle manasız bir yazı kaleme alacağına, ‘Kardeşim ben türkü sevmem. Türkü bana köylülüğü hatırlatıyor. Ben köylülük sevmem’ deseydi söylediklerini kişisel bir beğeni olarak düşünüp tek kelime edemezdik. Ama ‘Türkü çağdışıdır’ anlamına gelen sözleri ciddi bir cehalettir. Türkü çağdışı falan değildir. Türkü form değiştirebilir. Tek seslilikten çok seslilik arayışlarına geçebilir. Kullandığı enstrümanlar değişebilir, farklılaşabilir. Yeni ritimler, yeni formlar deneyebilir. Ama türkü bitmez.”
Halk Müziği Sanatçısı Sabahat Akkiraz’dan Sert Tepki
Müzik dünyasından da sevilen bir halk müziği sanatçısı olan Sabahat Akkiraz Twitter hesabından şu cümleleri paylaştı, ancak isim kullanmadı:
“Daha düne kadar FETÖ diye ölenler, sümüklü mendilini yalayanlar, Kabataş yalancısı olanlar ‘türkü’yü ağzına almasınlar. Türkü ile yalan, türkü ile kulluk yan yana gelmez, gelemez. İşte sol ile türkü arasındaki ilişki budur. ‘Bozuk düzende düzgün çark olmaz’ gerçeğine dayanır bu sevda.”
Anadolu’ya Gidip Evlerde Ne Dinleniyor Bakmış mı?
Müzik dünyasının önemli gruplarından birisi olan Moğollar’ın kurucularından Cahit Berkay’da Nagehan Alçı’ya tepki gösterdi.
“Bunu söyleyen Anadolu’ya gidip evlerde ne dinleniyor diye bakmış mı? Müzik, televizyonlarda söylenen, İstanbul’da dinlenen batı veya yabancı şarkılardan ibaret sanılmasın. Türkülerimiz yıllardan beri en popüler müziğimizdir” dedi.
Türküler Hayatın İçinde Akar
Müzik eleştirmeni Naim Dilmener ise “Nagehan Alçı elmayla armudu karıştırmış” dedi ve cümlelerine devam etti:
“Pop müzik ya da genel olarak çok dinlenen popüler müzik başka şeydir, müziği müzik yapan türler ya da akımlar başka şey. Ortaya atılan görüş o kadar saçma ki insan gerçekten hayret ediyor.”
Lüks Mekanlarda Türkülere Denk Gelmediği İçin Bittiğini Zannediyor
“Sanırım Nagehan Alçı, konumu itibarıyla girip çıktığı lüks mekanlarda, türkülere denk gelmediği için bittiğini sanıyor. Zaten türküler o tür mekanların müziği değildir. Türküler hayatın içinde akar ve bugünkü hayatımız türkülere daha sıkı sarılmamızı gerektiriyor” diyerek Naim Dilmener cümlelerini tamamladı.