Sosyal

Nağmeleri ile Yüreğe Dokunan Türkiye’nin En Büyük 7 Saz Üstadı!..

Türkülere can veren büyük üstatları sizler için bir araştırdık…

1. Arif Sağ

Türkülerin ve sazın en büyük üstatlarından olan Arif Sağ aynı zamanda akademisyen ve eski millet vekilidir.

2. Erdal Erzincan

14 yaşındayken 1985 yılında Arif Sağ’ın kurs öğrenci olan Erdal Erzincan, 1989 yılında İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı’nı bitirdi. Ustasının yolundan giden Erzincan, bağlama üstatları arasındaki yer aldı.

3. Neşet Ertaş

Neşet Ertaş yakın dönemde yaşamış en büyük halk ozanlarındandır Neşet Ertaş. Ayrıca Abdallık geleneğinin son temsilcisidir. Yaşar Kemal, Ertaş’ı “Bozkırın Tezenesi” olarak adlandırmıştır. Neşet Ertaş 25 Eylül 2012’de kanserden vefat etmiştir.

4. Aşık Veysel

1894 yılı doğumlu halk ozanı Veysel Şatıroğlu bizim deyişimizle Aşık Veysel sadece ülkemize değil dünyaya mal olmuş bir halk ozanıdır. Dönemin illeti çiçek hastalığı yüzünden görme yetisini kaybeden ünlü ozan teselliyi saz çalmakta bulmuştur.

5. Musa Eroğlu

Musa Eroğlu, yarı Alevi yarı Türkmen bir kökene mensuptur. 1998 Kültür Bakanlığı tarafından devlet sanatçısı unvanına layık görülmüştür. Aynı zamanda büyük bir eğitmen olan Eroğlu bugüne kadar 5000’den fazla öğrencisine saz eğitimi vermiştir.

6. Orhan Gencebay

Türk müziğine yeni bir tarz kazandıran Orhan Gencebay, aynı zamanda iyi bir saz üstadıdır. Albümleri dünya çapında rekor satışlara imza atan Gencebay hem müzik sektörüne hem de Yeşilçam’a uzun yıllardır hizmet vermiştir.

7. Mahzuni Şerif

Asrımızın Pir Sultan’ı olarak kabul edilir. 1940 yılında Afşin’de doğmuştur. 2001 yılında ölümle pençeleşen üstad kısa sürede olsa ölümü yenmeyi başarmıştır fakat 2002 yılında hayatını kaybetmiştir.

Saz Türk halk müziğinin ve türkülerin vazgeçilmez enstrumanıdır. Bu Geleneğin 20. yüzyıldaki büyük temsilcilerinden biri olarak kabul edilen Âşık Veysel sazıyla, sözüyle ve irticaliyle büyük âşıklardan biridir. O, çeşitli şiirlerinde sazıyla ilgili bilgilendirmeler ve değerlendirmelerde bulunur. Bu durum onun hayatında sazın bir nesnenin ötesinde derin anlamlar ifade ettiğini gösterir. Günümüzde de eserlerin vazgeçilmez bir yerini tutan saz geleneği halen ilgiyle dinlenmektedir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu