Türk Halk Müziği Sanatçısı, Müzik Sanatçıları Platformu Başkanı Recep ERGÜL, ‘Sanatçılar ve meslek birlikleri bir an önce bir araya gelmeli. Küpünü dolduran mağdur sanatçıyla ilgilenmiyor. COVİD-19 en çok müzik sektörünü etkiledi. Bir an önce müzik yasası çıkmalı’ diye konuştu. Recep Ergül, Mavi Karadeniz televizyonunda bir programa canlı bağlantı ile bağlandı.
Öte yandan MESAM Başkanlığı’na adaylığını koyan Recep Ergül, ”Tam 10 yıldır inanç suistimali yaparak orayı ele geçirmiş bir grup var. Evrakta sahtecilik, usulsüzlük, sahte üye yapmak, muhalif üyeleri kurumdan ihraç etmek gibi yanlış işlere imza atan kişiler görevden alındı. MESAM’da değişim şart” dedi.
İşte Recep Ergül’ün satır başları;
‘Salgından En Fazla Müzik Sektörü Etkilendi’
”Bakanlık tarafından meslek birliklerine toplu hak takibi yetkisi verilmiştir. Ulusal kanallar ve radyolar ile yerel radyo ve kanallar ile ilgili tarifelerin başka olması gerektiğini düşünüyorum. Sanatçıların mağduriyetine gelince gerçekten özellikle ülkemizde doğal afetler ve şehit cenazeleri haberleri ile birlikte ilk yasaklanan müzik oluyor. Müzik denilince akla eğlence geliyor. Ben tarihle alakalı müzikler de yapıyorum. COVİD-19’dan yine en fazla etkilenen sektör müzik oldu. Zaten piyasadaki genel daralmadan dolayı snatçılar kötü dönemler yaşıyorlardır. Buna hazırlıksız yakalanan sanatçılar son derece sıkıntılı bir dönem yaşıyorlar. Camiada birlik ve beraberlik yok. Bu işlerin büyükleri mi sağlayacak? Şu dönemde de gördük ki bu işler onların çok umurunda değil. Küpünü dolduran mağdur sanatçıyla çok fazla ilgilenmiyor. Sanatçılar bunu kendisi çözecekler. Eserlerinin gücüne inanacaklar.”
‘Camianın Birlik Olması Lazım’
”Bu insanlar kendi haklarını savunmakla yetersiz kalıyorlar. Biz iki yıldır camiaya bu bilinci aşılamaya çalışıyoruz. Ben elimden gelen bütün gayreti gösterdim. Kültür Bakanlığı ile gerekli girişimleri başlattık. Fakan başarılı olamadık. Ben şahsım olarak 380 MESAM üyesinin evine bulduğum sponsorluklarla maddi destek sundum. Yakın dostların, sanatçılar ve küçük birikimlerle sağladık bunu. Yaklaşık 300 MESAM üyesi ailenin de evine gıda yardımında bulunduk, market kartları verdik. Biz onların evine gidince büyük dramlarla karşılaştık. Elektriği kesilince karanlıkta kalmış bir müzisyen gördük. Şu dönemde benim bireysel olarak destek sunmuş olmam sorunu çözmüyor. Bu sorunları camianın birlik olması lazım.”
‘Müzik Sanatçıları Yasası Bir An Önce Çıkmalı’
”Bütün sanatçıların ve meslek birliklerinin bir araya gelmesi lazım. Devlet bu işi çözmek istiyor. Orhan Gencebay hayatının hatasını yaptı. Meslek birliklerinin üyelerini davet etti. Halbuki camianın sorunlarını çözmek istemeyen isimler vardı. Onlar bu sorunun çözümünü istemediler. Sinemacılar bir günde halletti bu işi. Bütünsel bir çözüm etrafında birleştiler. Devlet onların yasasını çıkardı. Benim bahsettiğim çözüm de bu. Bunu yapacağız. Artık fiziki satış tümüyle bitti. Müzik sanatçıları yasasının bir önce çıkması lazım.”
‘MESAM’da Değişim Şart’
MESAM’da kavga var diye olayı büyüten basın organlarıdır. Asıl sorunu görmediler. Meseleyi Orhan Gencebay – Arif Sağ kavvgasına dönüştürdüler. Hiçbir zaman mesele bu olmadı. Tam 10 yıldır inanç suistimali yaparak orayı ele geçirmiş bir grup var. Evrakta sahtecilik, usulsüzlük, sahte üye yapmak, muhalif üyeleri kurumdan ihraç etmek gibi yanlış işlere imza atan kişiler görevden alındı. Arif Sağ başkan olsa da onu başkan yaptırmadılar. Bir sistem kurmuşlar ve o sistem onlara hizmet ediyor. Bu şahıslar 10 yılda MESAM yönetiminde. İnanç suistimali yaparak kullandıkları o güzelim insanları 30-40 lira dağıtım gönderdiler. MESAM’da değişim şart.