Rap müziğin güçlü isimlerine yönelttiği sorularla tanıdığımız Selim Öner bu defa Müzik Onair’dan Mehmet Çelik’in sorularını yanıtladı.
Önce rap müzik denemesi sonra radyo yayını sonra YouTube derken şimdide Türkçe sözlü hiphop denince akla gelen ilk markalardan birinde hem ekran yüzü hem de yöneticisin, bu köklü geçmişine baktığımızda hiphop piyasası için ne söylersin?
-Teşekkür ederim öncelikle böyle görüyorsan, Hip Hop piyasası için önümüzdeki dönemde büyük umutlar besliyorum ancak rapçilerin aralarındaki sorunlardan ziyade müziği el üstünde tutmaları gerektiğine inanıyorum.
Programına konuk aldığın, sohbeti kendiliğinden yürüyor dediğin bir mc var mı varsa kim?
– Tabi bu program bana birçok abi ve kardeş kazandırdı, abilerim arasından Server Uraz, Ramiz, DJ Artz, Tepki gibi isimlerle yaptığımız röportajlarda bir soru sorduğumu bile hissetmedim, aksine 2 arkadaşın muhabbeti gibiydi.
Müziğin sektörleşmesi hakkında düşüncen nedir?
-Bu konuda olumsuz düşünmem imkânsız zira bir müzik yapımcısıyım ve Hip Hop medyasına başladığımda rap henüz Türkiye’de patlamamıştı bile. Bu nedenle geleceğimi bu sektör üzerine kurabildiğim ve bu sektörün geleceğin mesleklerinden biri olduğunu öngördüğüm için gayet olumlu karşılıyorum
Yeni nesil ve eski nesil işleri kıyaslarsan sana göre artıları ve eksileri nedir?
-İşin biraz daha teknik kısmından baktığım için mix & mastering, aranje, müzikal bilginin artık daha kolay elde edilebilmesi gibi avantajlardan dolayı yeni işleri her zaman bir adım önde görüyorum. Ki zaten 2040 yılına geldiğimizde de 2020 yılında çıkan işler pek tabi kültleşecek. O yüzden eski nesil işleri saygıyla anmamın yanı sıra ben daha yenilikçi bir pencereden bakıyorum.
Konuklarına soruları hazırlarken neyi dikkate alıyorsun?
-Genelde konuklarım severek dinlediğim ve öncesinde tanıştığım insanlar olduğundan dolayı hangi soruları yöneltebileceğim ve konuyu nereye doğru yönlendirebileceğimi kestirebiliyorum. Elbette öncelikli olarak müzikal kariyerlerine odaklanmak istiyorum zira bir magazin öğesinden çok müzikal öğelere daha ilgiliyim.
Herkes artık MC. Youtuberlar da rap yapıyor, beatmaketler da aranjörler de… Bu durum hakkında düşüncen nedir? Senin böyle bir planın var mı?
-Ben ilk kaydını 2013 yılında almış bir genç olarak bu işin en iyisi olamayacağımı fark ettiğim anda kültüre daha faydalı olabileceğim alanlar daha ilgi çekici gelmeye başladı. Herkes rapçi olmak zorunda değil ancak herkes rap yapabilir elbette. Buradaki kırılma noktası, milyonlarca takipçisi olan herhangi bir influencerın rap yapmayı denemesi haliyle çok tık aldığından dolayı yeni gelen neslin, doğru Rap’in bu olduğunu düşünmesi olası. Bu nedenle bence hitap ettiğimiz kitlenin büyümesi bu konuda daha temkinli yaklaşmamızı gerektiriyor diye düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde rap yapmak gibi bir planım da yok bu arada.
Şirkete gelen işleri değerlendirme aşamanız nedir? Neye göre bu olmuş ya da olmamış diyorsun?
-Öncelikle bir eleme sistemimiz mevcut, bu sistemin 5 çarklı bir düzeni var ve ben ön eleme olarak değerlendiriyorum diyebilirim. Müziğin öznel olmasının yanında kişiden kişiye değişmeyecek bazı etkenler mevcut. Örneğin off-beat olmak veya mix & mastering problemleri olan bir parça kaydetmek bu eleklerden geçemeyecek ciddi hatalar.
Son olarak Müzik Onair takipçilerine ne söylemek istersin?
-Takip ettiğim ve sevdiğim bir oluşum, yaptığımız işlerin benzer olması elbette oluşuma olan sevgimi arttırmakta. Benim gibi kişilere de söz hakkı tanıdığınız için mutluyum, başarılarınızın devamını dilerim.