Sezen Aksu’nun yapım şirketi SN Müzik, Kültür Servisi isimli internet sitesine telif ihlali yaptığı gerekçesiyle hukuk savaşı başlattı.
Sezen Aksu’nun karantina günlerini anlatan herkese açık bir biçimde yayımladığı yazılı mektubu ve ‘Ne Yapayım Şimdi Ben’ şarkısını haberleştirdiği gerekçesiyle Kültür Servisi isimli siteye telif davası açıldı.
Embed Kodu Telif İhlali Mi?
Şarkının embed kodu aracılığıyla internet sitesine koyulması ve haberleştirilmesini telif hakkı ihlali olarak gören SN Müzik, Kültür Servisi isimli internet sitesini şikayet etti. Aksu’nun yapım şirketi SN Müzik, 11 bin liralık uzlaşma teklifi sundu. Aksi halde dava açılacağı bildirildi. Kültür Servisi’nden yapılan yazılı açıklamada, ”Telif hakkı ihlalinde bulunmadığımızı, mahkemede kendimizi savunacağımızı, bu nedenle ‘uzlaşmayacağımızı’ ifade ettik. Konuyla ilgili haber yapma hakkımız ise avukat tarafından engellenmeye çalışıldı.” denildi.
Konuyu gündeme taşıyan Kültür Servisi’ne müzik eleştirmenlerinden de destek geldi. Naim Dilmener, Murat Meriç, Yavuz Hakan Tok gibi müzik eleştirmenleri de konuyla ilgili yorumda bulundu.
Kültür Servisi’nden yapılan yazılı açıklama;
Sezen Aksu, Nisan 2020’de resmi YouTube kanalından “Ne Yapayım Şimdi Ben” adlı şarkıyı paylaşmış, şarkıyla birlikte dinleyicilerine yönelik bir de mektup yayımlamıştı. Kültür Servisi olarak, Sezen Aksu’nun karantina günlerini anlattığı mektubu ve şarkıyı haberleştirdik. Haber gazetemizde “Sezen Aksu’dan korona günlerinde bir demo bir de mektup’” başlığıyla, şarkının YouTube yönlendirmesi verilerek yayımlandı. Haber benzer içerik, başlık ve aynı yönlendirmeyle birçok haber sitesinde de yer aldı. (10 Nisan 2020)
Aradan 8 ay geçtikten sonra, Vatan Emniyet Güvenlik Şube Müdürlüğü’nden, Sezen Aksu’nun yapım şirketi SN Müzik Yapım tarafından hakkımızda şikâyet olduğu gerekçesiyle aranıp ifadeye çağırıldık. SN Müzik Yapım, Aksu’nun şarkısının YouTube yönlendirmesine (embed koduna) sitemizde yer verdiğimiz için telif hakkı ihlali gerekçesiyle gazetemizden şikâyetçi olmuştu.
Emniyet’te verdiğimiz ifadede “Bu paylaşım herhangi bir ticari kazanç ve amaç güdülmeksizin yapılmıştır… Sitemize girerek ilgili linke tıklayan nihai kullanıcı zaten demoyu (şarkı Aksu’nun ‘Demo 2’ albümündendi) müştekinin kendi YouTube kanalından izlemektedir” açıklamasında bulunduk. (İfadeye çağırılmamızın ardından “Eksik olsun!” diyerek haberi sitemizden kaldırdık.)
Önceki gün bir arabulucu tarafından arandık. Telefonda aktardığına göre SN Müzik Yapım, dava açılmadan önce bizimle uzlaşmaya varmak istiyor ve uzlaşma bedeli olarak 11 bin lira talep ediliyordu.
Arabulucunun yönlendirmesi doğrultusunda, SN Müzik Yapım’ı temsil eden bir avukatla görüştük. Konuştuğumuz avukat 9 bin lira nakitle uzlaşmaya varabileceğimizi aktardı. Uzlaşmazsak dava açılacak, masraflarla birlikte, istenen bedele 6 bin lira avukatlık ücreti de eklenecekti.
Haber Yapma Hakkımız Engellenmeye Çalışıldı
Telif hakkı ihlalinde bulunmadığımızı, mahkemede kendimizi savunacağımızı, bu nedenle “uzlaşmayacağımızı” ifade ettik. Konuyla ilgili haber yapma hakkımız ise avukat tarafından engellenmeye çalışıldı.
Tüm süreci aktardıktan sonra, gelinen noktada, şunu ifade etmek isteriz:
Sezen Aksu, her adımı “haber değeri olan” Türkiye’nin önemli sanatçılarından biridir. Alanının öncü internet gazetesi Kültür Servisi’nin Sezen Aksu’nun karantina mektubunu ve şarkısını haberleştirmesi doğaldır. İşimizi yaptık.
‘Ne Yapalım Şimdi Biz?’
Gazetemizde, haber, Aksu’nun resmi YouTube adresine yönlendirme yapılarak sunulmuştur. Haliyle şarkının telifi Youtube üzerinden SN Müzik Yapım ve Sezen Aksu’ya aktarılacaktır. Aksu yayımladığımız mektubunda “Oturun oturduğunuz yerde, gıpraşmayın. Şarkının sözlerini sular seller gibi ezber edin, Korona geçtiğinde sınav yapıcam. Ödülünüz bu süreçte birikecek yeni sözler ve besteler” diyordu. Bu durumda Kültür Servisi olsa olsa şarkının daha fazla dinlenmesine, ezber edilmesine hizmet etmiştir. Sezen Aksu’dan yeni sözler ve besteler beklerken cezalandırılıyoruz.
Bütünüyle bağımsız, tüm zorluklara rağmen yayıncılık yapmakta direnen bir basın kuruluşu olan Kültür Servisi’nin telif ve diğer sanatçı hakları konusundaki duruşu açıktır. Hal böyleyken işlemediğimiz bir suçun diyetini ödememizi istemek bize “artık yayıncılık yapmayın” demekten farksızdır. Türkiye’nin bugününde bir sanatçıya ve müzik yapım şirketine düşen, bağımsız medyayı desteklemektir, engellemek değil.
Son olarak Sezen Aksu’ya kendi şarkı sözleriyle sormak isteriz:
Ne yapalım şimdi biz? Hangi kapıyı çalalım? Buralardan gidelim mi yoksa katlanalım mı? Off of!