Geçtiğimiz aylarda Almanya “Berlin Üniversitesi” sosyoloji Doçentinin bir dersinde yaptığı bu konuşma çok konuşuluyor.
Müzik, savaşa giden orduları harekete geçiren, onları motive eden bir araç olarak bile kullanılırken günümüzde de Twitter benzeri ağlar bu yollarla iktidar değiştirebilirler mi?
Almanya’da rap müziğin bu kadar öne çıkması, gezi benzeri bir ayaklanmanın ön habercisi midir? Gençlerin dinlediği bu müzik türüne maruz kalmama ihtimaliniz yok. Peki bu müzik türü sadece kendi dinleyicileriyle mi yayılıyor? Kesinlikle hayır! Popüler uygulamalar Spotify ve Youtube viral olarak bu tarzı öne çıkarıyor. Bu tarz sokağı anlatan, kirli hayat hikayelerini sunan, suca, anarşiye ve özgürlüğe sıkça değinen, bir yanıyla da uyuşturucudan beslenen bir tarz. Anlaşılan o ki toplumlar artık bu şekilde yönlendirilecek ve iktidarlar ve siyasi fikirler bu şekilde empoze edilecek.
Alman hükûmetinden yetkililerle görüştüğümde ise konunun özgürlüklere müdahale edilmeden detaylıca incelendiği ve suca teşvik eden konularla ilgili rapor hazırlandığı söyleniyor. Youtube ve Spotify’in bu tarza bu denli önem vermesinin altında başka sebepler olduğu ve bu tarzın reklam verenler tarafından tercih edilmeye de bu şekillerde zorlandığı iddia ediliyor.