Günümüzün en popüler müzik dinleme platformlarından biri olan Spotify’ı kariyerinde bir adım öne geçmek isteyen müzisyenlerin iyi kullanması gerekiyor. Şarkısını milyonlara ulaştırmak isteyen müzisyenlerin Spotify’da da başarılı olması önem taşıyor. Peki Spotifya şarkı nasıl yüklenir, Spotify şarkı ekleme nasıl oluyor, Spotify şarkı yükleme nasıl yapılır? İşte yanıtı…
Spotifya Şarkı Nasıl Yüklenir? Spotify Şarkı Yükleme Yöntemleri
Spotifya şarkı nasıl yüklenir sorusunu birçok müzisyen sorabilmektedir. Milyonlarca kişinin kullandığı Spotify şarkı yükleme işlemi için takip etmeniz gereken bir dizi adım vardır. İşte Spotify şarkı ekleme sorusunun yanıtı…
- Spotify şarkı yükleme için öncelikle kendinize bir sanatçı ismi belirlemelisiniz. Örneğin Spotify’da daha önce var olan bir isimle çıkış yaparsanız yaptığınız şarkılar sizin profilinize değil diğer kişinin profiline gidecektir. Dolayısıyla şarkıdan elde edilecek ücreti siz değil, o kazanacaktır. Bu yüzden ilk etapta mutlaka Spotify profil isminizin daha önce kullanılmamış olduğundan emin olun.
- Spotify profili kullanıcı adınızın daha önce kullanılıp kullanılmadığını belirlemek için Google gibi arama motorları üzerinden basit bir arama yapabilirsiniz. Örneğin isminiz Ayşe ise ve Ayşe ismiyle Spotify’da şarkı yayınlamak istiyorsanız internette “Spotify Ayşe” şeklinde bir arama yapabilirsiniz.
- Eğer yaptığınız aramalarda Ayşe isimli birisi çıkıyorsa bu isim, başkası tarafından kullanılmış demektir. Dolayısıyla siz bu ismi kullanamaz ve şarkılarınızı bu isimle Spotify’da yayınlayamazsınız.
- Spotify şarkı yüklemek için kullanacağınız uygulama ise Soundrop.
- Soundrop’un internet adresine istenen bilgileri girerek giriş yaptığınızda sol sütunda yer alan “Assets” seçeneğine tıklamalısınız. Bu kısımda şarkınız single da olsa albüm de olsa, albüm yerine geçecektir. Ancak yayımlandığında single ise single, albüm ise albüm olarak görünecektir.
- Assets sekmesinde sağ tarafta yer alan “actions” kısmındaki “create a new album” sekmesine tıklayarak yeni şarkınızı eklemek için ilk adımı atabilirsiniz.
➡️Bunu da okuyabilirsiniz: Spotify’da Şarkı Yayınlama ve Spotify’dan Para Kazanma
- Karşınıza çıkan ekranda sol tarafta yer alan kare kutucuğa (üzerinde “Drag your file here or click to upload” yazmaktadır) şarkınızın önceden tasarlanan kapak fotoğrafını eklemelisiniz.
- Kapak fotoğrafını minimum boyutu 1400×1400 piksel, maksimum boyutu ise 3000×3000 pikseldir.
- Kapak fotoğrafını ekledikten sonra biraz aşağıdaki kutucuktan şarkınızın dilini seçmelisiniz.
- Bir aşağıda yer alan ” release title” kutucuğuna ise şarkınızın ismini yazmalısınız. Yanındaki “Title version” kısmını ise boş bırakabilirsiniz.
- “Artist” kutucuğunda yer alan “Artist(s)- indicate ONLY ONE per field” kısmına ise sanatçının ismini yazmalısınız. Ancak bunu sadece Spotify’a ilk kez şarkı eklediğiniz zaman yapmakla yükümlüsünüz. Ardından karşınıza çıkan ekranda “add artist as new” butonuna tıklayarak sanatçının ismini kaydedebilirsiniz.
- İleride yapacağınız şarkı yüklemelerinde ise sanatçının baş harfini yazar yazmaz karşınıza ismi çıkacaktır. Dolayısıyla tekrar sanatçı ismini kaydetmenize gerek olmayacaktır.
- Şarkı düet parçası ise “Add other key artists” seçeneğine tıklayarak diğer sanatçıların isimlerini ekleyip onaylayabilirsiniz.
- Aşağıdaki “info” kısmından şarkının türünü (genre 1-2 kutucuğundan) seçmelisiniz.
- Copyright kısmına ise şarkının çıkış yılını, sanatçının veya label şirketinin ya da kayıt aldığınız stüdyonun adını yazmalısınız.
➡️Bunu da okuyabilirsiniz: Spotify NKVT Listesine Girmenin Yolları
- Yeni bir şarkı yayınladığınız için “Previously released?” sorusunu “No” şeklinde yanıtlamalısınız. Eğer daha önce yayınlanmış bir şarkıyı tekrar yayınlamak istiyorsanız bu soruya “Yes” yanıtını vermelisiniz.
- “On a record label” (Şarkı kayıt şirketi ile mi yayınlandı?) sorusuna ise durumunuza göre yanıt verebilirsiniz. Cevabınız evet ise aşağıdaki “Label name” kısmına şirketin ismini yazmalısınız.
- “Do you already have a UPS/EAN?” sorusu ise şarkınızın uluslararası kodunu sormaktadır. İlk kez yayınladığınız şarkılar için bu soruya “No” yanıtını verebilirsiniz çünkü şarkıyı yayınladığınız zaman kodu karşınıza çıkacaktır.
- Ardından next diyerek 2. sayfaya yani “Tracks” kısmına geçmelisiniz. Aşağıda mor kutucukta yer alan “Upload a new track” butonuna tıklayarak şarkınızı yükleyebilirsiniz.
- “Tracks” kısmına aynı anda birden fazla şarkı yüklemeniz halinde yüklemeleriniz albüm olacaktır.
- Yüklenen şarkının WAV formatında olması gerekmektedir. mp3 formatındaki şarkılar, bu sisteme yüklenmemektedir.
- Eğer şarkınız mp3 ise WAV formatına çevirmek için Audacity programını kullanabilirsiniz.
- “Language Lyrics” kısmından şarkınızın dilini seçmeli, “Track Title” kısmına ise şarkınızın ismini yazmalısınız.
- Aşağıdaki “Explicit lyrics” ise şarkınızda küfür veya şiddet ögesi olup olmadığını sormaktadır. Burada “Yes” seçeneğine tıkladığınızda şarkınızın küfür-şiddet ögesi barındırdığını onaylamış olursunuz. Böyle bir şarkının kapak fotoğrafında da benzer ögelere yer verebilirsiniz. Ancak Explicit lyrics’i “No” şeklinde seçip kapak fotoğrafınızda küfür- şiddet ögelerine yer verirseniz sistem size uyarı verecektir.
- “This track is” kısmında ise üç seçenek vardır: orijinal şarkı, cover şarkı, topluma mâl olmuş bir şarkı. Bunlardan sizinkine uygun olanı seçebilirsiniz.
- “Automated claiming” ise şarkının telif haklarının sizin adınıza her yerde korunması anlamına gelmektedir. Dolayısıyla bu kısma “Opt this track into automated claiming” seçeneğine tıklayarak onay vermelisiniz.
- “Advanced info” seçeneğini ise isteğe bağlı olarak doldurabilirsiniz.
- Lyrics kısmına ise yine isteğe bağlı olarak şarkınızı ekleyebilirsiniz.
- Aşağıdaki next kutucuğuna tıklayarak 3. adıma yani “publishing” (yayınlama) kısmına geçebilirsiniz.
- Açılan kısımda şarkıda kimin ne kadar hakkı olduğunu belirtebilirsiniz.
- Örneğin Ayşe, şarkının sözlerini yazdıysa writer name kısmına Ayşe’nin adını, role kısmına ise “writer” yazmalısınız. “Share” ise, şarkıdan elde edilecek gelirin emeği geçen kişiler arasında ne kadar dağıtılacağını göstermektedir. Bu oranları %100’e tamamlamanız gerekmektedir.
- Sağ alttaki “save”e basarak yaptıklarınızı kaydedip bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
- Son adıma geldiğinizde ise şarkının önizlemesini görebilirsiniz.
➡️Bunu da okuyabilirsiniz: Spotify’da Şarkı Yayınlamak Konusunda Bilmeniz Gerekenler
- Approve’a tıkladıktan sonra Sent release to stores & services- distribute now adımlarını seçmelisiniz.
- Daha sonra karşınıza çıkan ekranda select all’u seçerek şarkınızın bütün dijital platformlarda yayınlanmasını sağlayabilirsiniz.
- Ancak içlerinden elemek istediğiniz platformlar varsa onların üzerine tıklayarak tik işaretini kaldırabilirsiniz.
- “Release start date” kısmında ise “as soon as possible” seçerek şarkının en yakın tarih içerisinde bütün dijital platformlarda yayınlanmasını sağlayabilirsiniz. Veya “on a spesific date” kısmından belli bir tarih seçerek yayınlanmasını sağlayabilirsiniz. Fakat 2-3 gün sonrasına planlanan şarkılar genelde hemen yayınlanmamaktadır çünkü sistem şarkınızı kontrol etmektedir. Bu yüzden “on a spesific date” kısmını 1 ay veya 15 gün gibi daha ileri bir tarihe seçmeniz yarı yolda kalmamanız açısından önemlidir.
- Aşağıdaki “distribute worldwide” kısmı ise şarkınızın tüm dünyada yayınlanması ile ilgilidir. Kendi tercihinize göre “Yes” veya “No” seçeneğine tıklayabilirsiniz.
- Ardından en aşağıdaki “Send” butonuna tıklayarak şarkınızı gönderebilirsiniz. Çıkan ekrandaki iki kutucuğa tik atıp “look release and distribute” seçeneğine tıklayarak işlemlerinizi onaylayabilirsiniz.
- Şarkı, gönderdiğiniz platformlar tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
- Ayrıca şarkınızı tekrar Assets sekmesinden kontrol etmeniz mümkündür.
Profesyonel Destek ile Uzun Uğraşlardan Kurtulun!
Gördüğünüz üzere Spotifya şarkı yüklemek epey meşakkatli bir iş. Aslında buradaki asıl mesele, şarkının yüklenmesinden çok içeriğinin ve kapak tasarımının nasıl olduğudur. Yani pazarlama ve PR’dır. Çok iyi bir şarkıyı iyi sunmadığınız takdirde değer görmez ve kısa sürede unutulmaya yüz tutar. Oysaki her şarkı binbir emekle hazırlanır, dolayısıyla emeklerinizin karşılığını en iyi şekilde almak için mutlaka bir profesyonel PR şirketi ile çalışmanız gerekmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz adımların ötesinde profesyonel bir hizmet almak istiyorsanız Müzikonair’a muzikonair@gmail.com ve 0552 685 38 82 WhatsApp Bilgi Hattı üzerinden ulaşabilirsiniz.