Türkiye’de dijital müzik satışları hızla artıyor.
Dijitalleşmenin birçok alanda yarattığı dönüşüm, müzik sektöründe de yaşanıyor. Dünyada dijital müzik satışları geçen yıl ilk defa fiziksel satışları geçti. Dijital müzik satışları Türkiye’de de hızla artıyor. Türkiye’de global şirketlerin dijital müzik platformlarının yanı sıra yerli uygulamalar da bulunuyor. Platformlar arasındaki rekabet artarken, kullanım oranlan da giderek yükseliyor.
Dünya genelinde internet teknolojilerinin gelişmesi ve bağlantı hızlarının yükselmesiyle birlikte en büyük değişimlerden biri de müzik alanında yaşanıyor. Dijital müzik gelirlerinin fiziksel satışlardan elde edilen gelirleri geride bırakmaya başladığı günümüzde, dijital mecralar müzik endüstrisinden daha fazla gelir elde ediyor. Global müzik sektörü için dijital müzik dağıtım servislerinin önemi ve bu alandaki rekabet günden güne artıyor.
IFPI’nin (Uluslararası Fonogram Sanayisi Federasyonu) 2016 Global Müzik Raporu, dünya genelinde müzik sektörü gelirlerinin yüzde 3,2 oranında büyüdüğünü gösteriyor. Rapor, dijital eserlerden elde edilen toplam gelirin sektör gelirinin yüzde 45’lik kısmını oluşturduğunu da ortaya koyuyor. Fiziki satışlardan elde edilen gelir ise toplam gelirin yüzde 39’unıı oluşturuyor. Böylece ilk defa dijital satışlar fiziksel satışları geçmiş oldu.
GELİRLER NE DURUMDA?
IFPI Global Müzik Raporu ayrıca dijital alan gelirlerinde yüzde 10,2’lik artış olduğunu gösteriyor. Dijital gelirler, streaming gelirlerindeki yüzde 45,2’lik artışla download ve fiziki satışlardaki düşüşü dengeledi ve 6,7 milyar dolara ulaştı. Endüstrinin toplam gelir- lcri de 15 milyar doları buldu.
Premium abonelik hizmetleri de benzer şekilde son yıllarda önemli ölçüde büyüdü. Yaklaşık 68 milyon kişi abonelik sistemi üzerinden hizmet veren servisler için ödeme yapıyor. 2014 yılında bu rakam 41 milyon kişiydi.
Müzik alanında dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük bir dönüşüm yaşanıyor. 2013 yılında Türkiye’de yasal dijital müzikte ücretli abonelik dönemine geçildi. Böylece birçok yabancı dijital müzik uygulaması da pazara giriş yaptı. Bu dönemden itibaren yerel ve global birçok önüne müzik servisinin rekabet ettiği Türkiye pazarında da kullanım oranlan giderek artıyor. Şu an Türkiye’de müzik satışlarının yüzde 40’ı fiziksel satışlardan, yüzde 60’ı ise dijital satışlardan oluşuyor.
ABONELİK UYGULAMALARI
Dünyada dijital müzik alanında birçok platform bulunuyor. Bunların çoğu da Türkiye pazarına girmiş durumda. Bunlar arasında bulunan Google Play Music, Pandora ve SoundCloud ücretsiz, fakat reklam içeren hizmetler. Spotify, Deezer, Apple Music, Tidal ve Amazon Music Unlimited ise yıllık veya aylık ücret ödemeniz gereken uygulamalar. Yerli dijital müzik tarafında ise Türk Telekom Müzik ve Turkcell’in fızy platformu öne çıkıyor.
2008 yılında İsveç’te kurulan dijital müzik platformu Spotify’ın şu anda 60 ülkede toplam 140 milyon kullanıcısı var. Spotify’ın amacı, herkesin dilediği zaman dilediği yerde dünyadaki tüm müzik içeriklerine anlık olarak ulaşabilmesini sağlamak. Spotify’da 30 milyonun üzerinde içerik bulunuyor. Spotify yetkilileri, premium hesapların abonelik ücretleriyle reklamverenden elde ettikleri gelirin yüzde 70’ini içerik sahiplerine aktardıklarını söylüyor. Bu tutarın Eylül 2016 itibariyle 5 milyar dolar olduğu ifade ediliyor. Spotify Başkan Yardımcısı ve Global Satış Başkanı Brian Benedik, 2016 yılında Spotify’ın reklam gelirinin yüzde 50 büyüme kaydettiğini açıkladı.
Spotify’m en yakın takipçisi Apple Music 27 milyon aboneye sahip. Jay-Z’nin sahibi olduğu Tidal ise geçen yıl mart ayında 3 milyon kullanıcısı olduğunu açıklamıştı.
KULLANICI ALIŞKANLIKLARI
Kullanım alışkanlıklarına bakıldığında, kullanıcıların zaman ve mekandan bağımsız olarak istedikleri anda müzik dinleyebilmek için çevrimdışı özelliğini kullanmayı tercih ettikleri görülüyor. Kullanıcılar, sevdikleri şarkı ve albümlerden kendi kişisel listelerini oluşturabi- livor. Ayrıca kendi oluşturdukları listeler dışında platformlarda özel olarak hazırlanan listelerden müzik dinliyorlar. Ek olarak radyolar da dinleniyor.
“Yatırımlarımıza devam edeceğiz”
Özlem Kalkan Karabulut Türk Telekom Bireysel Segment Ürün ve Hizmetleri
“Türk Telekom Grup şirketlerimizde bulunan Avea Müzik ve TTNET Müzik markalarını geçtiğimiz yıl Türk Telekom Müzik ismiyle yeniledik. Yaptığımız yenilemenin içerisinde tasarım, kullanıcı deneyimi ile birlikte altyapımız da bulunuyor. Bu alandaki yatırımlarımıza tüm hızımızla devam edeceğiz. Türk Telekom Müzik, yerli ve yabancı şarkı arşivini müzikseverlerle buluşturuyor. Türk Telekom Müzik, kullanıcılarına tüm müzik türlerinde aradıkları şarkılara erişme ve müzik dinleme olanağı verirken, güncel haberlerden etkinliklere kadar müziğe dair her konunun takip edilmesini de sağlıyor. Türk Telekom Müzikle kullanıcılar internetleri olmasa da çevrimdışı listelerini istedikleri yerden dinleyebiliyor?
“İndirme sayısı 10 milyonu aştı”
Ayşem Ertopuz Turkcell Dijital Ürün ve Servis. Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı
“Turkcell’in müzik platformu fizy ile milyonlarca şarkıya, binlerce video klibe, video içeriklerine, yüzlerce şarkı listesine ve Türkiye’nin radyo kanallarına yüksek ses kalitesiyle ulaşım olanağı sağlıyoruz. Ayrıca kullanıcılar konserleri fizy üzerinden canlı izleyebiliyor. Çevrimdışı özelliği sayesinde internet olmadığında da müzik dinlemeye devam edilebiliyor, fizy tüm operatör kullanıcılarına açık olup Turkcell müşterilerinin internet paketinden harcamıyor, fizy’nin indirilme rakamı 10 milyonu aşmış durumda. Bununla birlikte fizy’de günlük dinlenen şarkı sayısı 6,5 milyona ulaşırken, müzik dinleme süresi 25 milyon dakikayı aştı. Türkiye’deki liderlik konumunu yurtdışında da liderlikle taçlandırmayı amaçlıyoruz. Bu anlamda bugün için en önemli hedefimizin yurtdışında liderlik olduğunu söyleyebiliriz.”
Gözde Yeniova / Ekonomist Dergisi