03 Şubat saat 20:00 de Karadeniz Teknik Üniversitesi AKM Salonu / TRABZON
04 Şubat saat 20:00 de Ordu Kültür Sanat Merkezi / ORDU
05 Şubat saat 20:00 de Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi / SAMSUN
Başrollerini Zuhal Olcay ve Burak Sergen’in paylaştığı yönetmenliğini Işıl Kasapoğlu’nın üstlendiği, Hollandalı yazar Maria Goos’un sevilen oyunu, “Doek!”, “Aşk Halleri” adıyla ilk kez Türkçe 30 Kasım’da İzmir Hikmet Şimşek Sanat Merkezi’nde i İstanbul prömiyeri ise 4 Aralık’ta artısahne Mecidiyeköy’de gerçekleşti.
Oyun bu sefer 3 Şubat Trabzon, 4 Şubat Ordu, 5 Şubat’ta Samsun’da Karadeniz seyircisi ile buluşmaya hazır.
En son 2009 yılında tiyatro sahnesine çıkan Zuhal Olcay, “Aşk Halleri” ile yeniden tiyatro seyircisiyle buluşmanın heyecanını yaşıyor. Oyun ayrıca, Burak Sergen ile Zuhal Olcay’ı tiyatro sahnesinde ilk kez buluşturan proje olma özelliğini de taşıyor.
Hangisini söyleyebilmek daha iyi; “Yıllar seni çok değiştirmiş” mi, yoksa “yıllar seni hiç değiştirmemiş” mi?
Liz ve Richard konservatuarı beraber okudular, beraber bitirdiler. Okul hayatları boyunca iyi bir ikili oldular ve birlikte sahneye çıktıkları mezuniyet oyunlarının ardından da tam 20 yıl beraber sahne aldılar. Sonra Liz, her şeyi geride bırakıp Güney Fransa’ya yerleşti; sahnelerden uzak, sakin bir yaşam sürmeyi tercih etti. Liz’in gidişinin üzerinden 10 yıl geçti. Şimdi Richard, Liz ile 30 yıl önce oynadıkları mezuniyet oyunlarını tekrar sahneye koymaya hazırlanıyor. Fakat hâlâ bu oyunda kendisine eşlik edecek doğru kişiyi bulamadı. Son şansını deniyor ve Liz’i, 30 yıl önce kariyerlerini başlatan bu oyunu tekrar beraber oynamaya davet ediyor.
Richard eski başarılarını yeniden yakalamanın peşindeyken Liz, sakin hayatını sahne ışıklarına ve alkışlara değişmek isteyip istemediğine karar vermeye çalışıyor. Daha da önemlisi, Richard’la tekrar sahneye çıkmak iyi bir fikir mi? Çünkü bu buluşmanın perde arkasında oldukça güçlü duygular uyanıyor.
Beraber geçirdikleri 20 yıl boyunca çok kısa da olsa fırtınalı bir beraberlik yaşayan ikili, yeniden bir araya geldiğinde eski anıları ve çoktan gömdüklerini sandıkları duyguları canlanıyor. Hâl böyle olunca ortalığa, yanıtlanması gereken birçok soru saçılıyor: Birbirimizi neden acımasızca eleştiririz? Bunu nasıl hak ederiz? Bunu diğerine nasıl yapabiliriz? Beraber büyürken yollar nerede ayrılıverir? Bizi ayrılığa götüren yolda kaçınılmaz sona yaklaştığımızı nasıl fark etmeyiz? Yolları ayırmak iyi bir fikir midir? Peki, hangisini söyleyebilmek daha iyidir; “Yıllar seni çok değiştirmiş” mi, yoksa “yıllar seni hiç değiştirmemiş” mi?
Oyun içinde oyun
Maria Goos’un “Aşk Halleri”nde bir kadın-erkek, karşı cinslerden iki meslektaş, eski iki arkadaş ve eski iki sevgili olarak Richard ve Liz üzerinden kurduğu bu dünya, ilişkilere, geride bırakılanlara, özlemeye, vazgeçmeye ve geri dönmeye dair bir sorgulama.
Maria Goos, Liz ve Richard’ı 30 yıl önce mezun eden ve bugün tekrar bir araya getiren oyun olarak, Edward Albee’nin ünlü oyunu “Kim Korkar Hain Kurttan”dan esinlenen bir piyes kurguluyor. Piyesin kahramanları Kate ve David’in arasındaki ilişki, Liz ile Richard’ın ilişkisiyle taşıdığı benzerliklerle dikkat çekiyor. Kadın-erkek ilişkilerinin doğasında var olan sürtüşmelerin yıllar geçtikçe acımasızlaşmasına yakından bakan bu piyes, “Aşk Halleri”nde adeta gizli bir kahramana dönüşüyor. Böylece “Aşk Halleri”, oyuncuların birbirinden farklı karakterleri canlandırarak mekanlar ve zamanlar arası geçişler yaptıkları, seyircisini de oyuna dahil eden çok katmanlı bir metin, bir ‘oyun içinde oyun’ olarak karşımıza çıkıyor.
Zeynep Avcı tarafından Türkçe’ye çevrilen “Aşk Halleri”nin duyguları harekete geçiren müzikleri Selim Atakan imzası taşıyor. Işık tasarımı Cem Yılmazer’e, kostümleri ise Evrim Timur’a ait.