Müzikonair, müzik dünyasında en çok sorulan soruları araştırdı. İşte müzik dünyasında en merak edilen sorular ve cevapları…
1-Bu kış da geçen yıl olduğu gibi sanatçılara yeni bir mali ve hukuki inceleme gelecek mi ?
Cevap: Evet , mali incelemeler devam ediyor. Ancak Mali uzmanlar bu kez yapım şirketlerine ve yapım şirketi olan sanatçılara daha fazla odaklanacaklar.
2-Dijital müzik dağıtım şirketleri her gün artıyor bunlar kimdir nasıl çalışıyor ?
Cevap: Believe , CD Baby , Distrokid , Fuga , Orchard , Tunecore vb.
Bunlar yabancı dijital dağıtım şirketleri şirketlerin ve bireysel olarak da sanatçıların dijital dağıtımlarını yapıyorlar. Hepsi yabancı şirket , Türkiye’de mali ve hukuki sorumluluk taşıyan bir şirketleri bulunmuyor.
Kısaca vergi ve hukuki açıdan da sorumlu değiller. Bunlardan bazıları dolar ya da Euro olarak avans ( borç) para da verebiliyor. Döviz olarak borç almak çok avantajlı bir şey değil. Kur farkından dolayı borcunuz artıyor. Bazılarının hissedarları zaten büyük fonlar.
Dolar Euro’larına yabancı ülkelerde yıllık yüzde 1-2 faiz alırken bizim gibi ülkelerde yüzde 20-30 komisyonla paralarını değerlendiriyorlar…
3- Bu şirketlere karşı burada mali inceleme yaparak araştırma yapabilir miyiz doğru rapor verdiklerini nasıl kontrol edebiliriz ?
Cevap: Bu şirketlerin ülkemizde sadece kişi anlamında temsilcileri var. şirketleri olmadığı İçin defterlerini inceleyemezsiniz. Türkiye de hukuki olarak bir şey elde edemezsiniz.Raporlara güvenmek zorundasınız.
4-Bu şirketler bizimle çalışırsanız vergi vermezsiniz diyorlar biz size parayı yurt dışından gönderiyoruz diyorlar , nedir doğrusu ?
Cevap: İşin püf noktası burada bu kış yapılacak mali incelemenin konusu da tam olarak bu olacak.
Bu şirketler yurt dışından parayı hesabınıza yatırıyorlar. Bu hesaba yatan para İçin fatura kesip KDV ve Gelir Vergisini ödemek sizin sorumluluğunuzda. Yurt dışı izleme ve dinlemelerden elde edilen gelir için KDV ödemeyeceksiniz ama izleme ve gelirin çoğunluğu yurt içinden oluyor. Bunun İçin KDV’nizi bugüne kadar yatırdıysanız sorununuz yok. Ayrıca gelir vergisini de ödeyeceksiniz. Bunları yapmadıysanız, cezalar yolda demektir.
Özetle konuştuğumuz Maliye Müfettişleri konuya son derece hakim ve bu konuda artık bir düzenleme gelecek gibi.
Doğru olan, bu dağıtımcı şirketlerin Türkiye’de mali ve hukuki sorumluluk taşıyan bir şirket açarak resmî olarak faaliyet göstermeleri olacak. Yoksa hem devlet büyük vergi kaybına uğramaya devam edecek. Hem de bilinçsiz sanatçı ve şirketlerin canı vergiden dolayı çok sıkılacak.