Doğuş Grubu ile Güney Koreli SK Group ortaklığında kurulan Doğuş Planet’in e-ticaret platformu n11.com, kurulduğundan bu yana geçen dört buçuk yılda 2 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştı.
80 bini aşkın kayıtlı mağaza, 55.7 milyon satılan ürün, 10.3 milyon üye ve 1.9 milyar toplam ziyaret sayısına ulaşan n11.com e-ticaret platformunun, devlete sağladığı KDV geliri 261 milyon doları buldu.
Doğuş Grubu ile Güney Koreli SK Group’un ortaklığında Türkiye’de yapılan en büyük e-ticaret yatırımı olarak kurulan ve Nisan 2013’te tüketiciler ile buluşan Doğuş Planet’in e-ticaret platformu n11.com’un “Birlikte Büyüyoruz” başlıklı iş ortakları toplantısı, 17 Ekim Salı günü Antalya Rixos Sungate Otel’de gerçekleştirildi. Doğuş Planet İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi İzi Adato ve n11.com CEO’su Won Yong, Jo’nun katılımıyla, e-ticaretin önemini ve sahip olduğu açık pazar iş modelinin sunduğu fırsatları anlatmak üzere Türkiye genelinden iş ortaklarının katıldığı toplantıda sektöre ve n11.com’a dair yenilikler ve başarı hikayeleri katılımcılarla paylaşıldı.
“Dijitalleşmenin Türkiye’deki öncüsü KOBİ’lerdir”
Ticareti yeniden tanımlayarak Türkiye’de e-ticaret sektörüne öncülük eden birçok yeniliğe imza atan n11.com, bu alandaki başarısının altını rakamlarla çizdi. Dört buçuk yılda 80 bini aşkın kayıtlı mağaza, 10,3 milyon üye, açıldığı günden bu yana satılan 55,7 milyon ürün ve 1.9 milyar toplam ziyaret sayısına ulaşan n11.com, yine kurulduğundan bu yana geçen dört buçuk yılda 2 milyar dolar ticaret hacmine ulaştı. n11.com e-ticaret platformunun devlete sağladığı KDV geliri 261 milyon doları buldu.
Açık pazar iş modelinin ekosisteme ve Türkiye ekonomisinin bel kemiği KOBİ’lerin büyümesine verdiği destekten bahseden n11.com Genel Müdürü Won Yong, Jo, “Bilişim teknolojisindeki gelişme, müşteri davranışları, yaşam biçimi gibi olaylar, e-ticaret sektörünün dünyada başlıca yükselen sektörler arasına girmesine yol açtı. Güney Kore’de toplam perakende hacminin yüzde 18’i e-ticarete ait. Bu rakam ABD’de yüzde 10,5, İngiltere’de yüzde 14,9. Ancak Türkiye’de ise henüz yüzde 3,5’ler seviyesinde. ‘Türkiye e-Ticaret 2016 Pazar Büyüklüğü’ raporu, pazarın 24,7 milyar TL’den 30.8 milyar TL’ye çıktığını gösteriyor. Türkiye’nin bu yolda gidecek yolu var, ancak Türkiye’de e-ticaret pastası her açıdan genişmeye ve büyümeye çok açık.
Tüketici dijitalleşiyor, buna paralel ticaret de yeniden tanımlanıyor. Dünyanın gittiği yön olarak gösterilen bu dijitalleşmenin Türkiye’deki öncüsü KOBİ’lerdir. n11.com olarak, Türkiye ekonomisinin önemli bir bölümünü oluşturan KOBİ’lerin e-ticaretle büyümesine olanak sağlıyoruz. Bu noktada açık pazar sisteminin ekosisteme çarpan etkisiyle katkısı yadsınamaz” dedi.
n11.com’un dört buçuk yılda lider koltuğuna yerleşen bir oyuncu olduğundan bahseden Jo, “Bundan da önemlisi e-ticaret ekosistemini büyüttük, büyütmeye devam ediyoruz. İş ortağımız KOBİ’lerimizin e-ticaret sektörüne atılmasını destekliyoruz. Dört buçuk yılda 80 bini aşkın kayıtlı mağaza, 10,3 milyon üye, açıldığı günden bu yana satılan 55,7 milyon ürün ve 1.9 milyar toplam ziyaret rakamıyla liderliğimizi korumaya devam ediyoruz. 4,5 senede yaratılan 2 milyar dolara yakın ticaret hacmimiz ise, ekonomiye kazandırdığımız, özellikle KOBİ ağırlıklı üreticilerin oluşturduğu ticaret hacmidir. Aynı zamanda KOBİ’leri e-ticarete taşıyarak, gerçekleşen ticari faaliyet sonucu devlete 261 milyon dolar KDV geliri oluşmasında aracılık ettik ve bu işletmelerin gelişimi için e-perakendenin maliyet avantajlarını kullanmalarını sağladık” dedi.
Sektör Y ve Z kuşağının beklentileriyle evriliyor
Sektörün Y ve Z kuşaklarının beklentileriyle her geçen gün evrildiğini belirten Doğuş Planet İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi İzi Adato, “Gelişen teknolojiye adapte olmak ve çevik davranmak, hayatta kalmak ve rekabeti korumak için şart. Müşteriyi hızlı bir şekilde anlayan, harekete geçen ve start-up’lar gibi düşünerek trendleri öngören sektör oyuncularının başarıya ulaşacağına inanıyoruz. n11.com olarak kurulduğumuz günden bu yana mobil bir tüketiciyle karşı karşıyayız. Şu anda trafiğimizin 70’i mobilden geliyor. Bu 2018’de daha da artacak. Kullanıcıların mobile olan ilgisinin ve içerik aramanın artması bu alandaki pazarlama dinamiklerini de harekete geçiriyor” dedi.
Yüzde yüz büyüme hedefi
Yerel işletmeleri ülke genelinde ticari oyunculara dönüştürme hedefleri bulunduğunu söyleyen Adato, “Önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde n11.com olarak yüzde 100 büyüme hedefimiz var. Hem yarattığımız ticaret hacmi hem satıcı hem de ürün adedi olarak koyduğumuz hedefimizi aşmış bulunuyoruz. Sektörün gelişmesi, daha ileriye taşınması adına n11.com olarak elimizi taşın altına koyarak üzerimize düşeni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Türkiye’nin 2023 vizyonu planlanırken, Türkiye ekonomisinin büyük ve önemli bir bölümünü oluşturan KOBİ’lerin büyümesine imkan sağlayan e-ticaretin önemi mutlaka vurgulanmalıdır. Türkiye ekonomisinin temel çarklarından olan KOBİ’lerin kalkınmasına ve dijital ekonomiye dâhil olmalarına imkân veren e-ticaret, kayıt dışı ekonominin bir kısmını kayıt altına almasının yanı sıra gerçekleşen ticaretle devlete de ciddi bir gelir sağlıyor. n11.com’un iş modeli ve e-ticaretin devrim niteliğindeki dönüşüm hamlesiyle, Türkiye’deki e-ticaret hareketliliğinin devam edeceğini, önümüzdeki dönemde e-ticaretin, toplam perakende hacmi içerisinde hak ettiği yere ulaşacağına inanıyoruz” dedi.
n11pro ile toptan satış e-ticaretle ilk kez tek bir çatı altında buluşuyor
KOBİ’lere yönelik çalışmalar hakkında da bilgi veren CEO Won Yong, Jo, n11.com’un yakın zamanda toptan satış e-ticaret kanalı hizmeti vereceğini de duyurdu. “Yakın zamanda yeni platformumuz n11pro ile Türkiye’de ilk ve tek gerçek toptan satış e-ticaret kanalını kuruyoruz. n11pro, sadece toptan satışa özel bir e-ticaret sitesi olmasıyla farklılaşıyor. Müşteri ve tedarikçileri tek bir çatı altında topluyoruz, bu sayede maliyet ve operasyonel riskleri azaltarak kurumsal müşterilere toplu satın alma imkânı sunuyor, üretici ve işletmelerin de yüksek volümlü satış yaparak büyümelerine olanak sağlıyoruz. Şimdi, e-ticaret ile Türkiye’nin potansiyelini bir adım daha ileri taşıma zamanı” dedi.