Can Radyo’nun sevilen radyo programcısı Alican Sofu ile yaptığımız röportajı aşağıdan okuyabilirsiniz.
İŞTE O RÖPORTAJ!..
Özcan BEYLAN : Alican Bey, radyoyla tanışma süreci, radyoculuk hikayeniz ve sonrasında yaşadıklarınızı anlatır mısınız?
Ali Can SOFU : Merhaba, öncelikle röportaj için teşekkür ederim. Radyoculuk benim çocukluk aşklarımdan biriydi. 12 yaşında kendi kendime anons denemeleri yapardım.
Hayatımın mesleği bu derdim. İleride radyocu olacağım. Gel git zaman radyoculuktan biraz uzaklaştım. Sadece evimde kurduğum stüdyo ile ses denemeleri yapıp şiir okurdum.
İnternet ortamında 15 yaşımdan itibaren yorumladığım tüm şiir kayıtları mevcut hâlâ. Fakat bilinçli bir şekilde sesimin tam anlamı ile radyoya hakim olacağı zamanı bekledim.
Bir kaç radyoda ” Dördüncü Peron ” isimli program ile yayın yaptım. Sonrasında sahnelerimin yoğunluğu ve devam eden kitap çalışmalarımı engellediği için bir süre ara verdim.
Şimdi ise Can Radyo’da ” Gece Vardiyası ” isimli programı sunuyorum. 3 aydır devam ediyor aslında fakat dinleyenlerimle aramdaki bağ bu programın uzun yıllar devam edeceğini gösteriyor.
Özcan BEYLAN : Alican Sofu’yu bir de radyocu kimliği dışında tanıyabilir miyiz? Neler yaparsınız, nasıl birisiniz?
Ali Can SOFU : Aslında, bütün vasıflarımdan sıyrıldığımda pozitif olmayı seven biriyim. Çevremde olan insanları güldürmeyi seviyorum. Radyodaki Alican ile normal hayattaki Alican arasında dağlar kadar fark var.
12 yaşımdan beri şiire merakım var. 18 yaşında ” Bir Ali’ydim Can’ım Sende Kaldı” isimli şiir kitabını okurlarıma sundum. 2013 yılında ise ” Aşk Kırıntıları ” isimli kitabım ile şiir yolculuğum devam ediyor.
Ve hâlâ yazmakta olduğum ” Umut ” isimli bir romanım var onu bitirme aşamasındayım fakat 1 yıldır bitirmeye kıyamıyorum :)
Onun dışında şiir sahneleri sunuyorum dinleyenlerime. Çeşitli mekanlarda belli aralıklarla dinleyicilerimizle buluşuyoruz. Ve yakın bir zamanda ” Aşk Yoksunu ” isimli şiirime klip çekerek sanat hayatına ilk adımımı attım.
Radyoculuk dışında, şiir yorumcusu olarak biliniyorum.
Özcan BEYLAN : İzmir’de radyoların genel durumu hakkında ne düşünüyorsunuz? Radyolar dinleniyor mu, radyocular beğeniliyor mu?
Ali Can SOFU : İzmir’de ne yazık ki belirlenen verilere göre Ulusal radyoların reyting savaşını kazandığını görüyoruz. Yerel radyolara gerekli önem verilmiyor.
Şuan yayın yapmakta olduğum Can Radyo 21 yıllık bir geçmişe sahip ve dinleyicisi onu hiç terketmiyor. Yerel radyolar arasında zirveyi koruyor diyebiliriz.
Fakat İzmir dinleyicisinin de ulusal radyolardan sıyrılıp, şehrinin radyosunu dinlemesi gerekmekte. Yerel medyaya sahip çıkılmalı.
Radyo programcılarına gelince, dediğim gibi her radyonun belli bir hitap kitlesi var. O hitap kitlesine beklentilerini verebilen her radyo programcısı ilgiyi ve beğeniyi hak edecektir.
Özcan BEYLAN : Can Radyo’daki programlarınızda neler bulabiliriz?
Ali Can SOFU : Gece Vardiyası aslında sırdaş bir program, dinleyenlerinin dertlerini dinleyen ve her zaman iletişim halinde olan bir radyo programı. Mesela atılan bir mail bile o gün ki programın konusunu belirleyebiliyor.
Hayata dair duruşumuzu güçlendirecek nasihat niteliğinde bir yayın. Onun dışında şiirler ile yolculuk yapıyoruz. Gece Vardiyası aslında, bilmek zorunda olanların dinlediği bir radyo programı.
Çünkü o anki durumunu en iyi Alican bilecektir dedikleri için, maillerden yola çıkarak hayatta nasıl pozitif kalınır onun nasihatını veya tesellisini veriyorum.
Ve en çok dinleyici kitlem bayanlar üzerine kurulu, çünkü bayanlar aşkı aşk yapıyor aslında. Gece Vardiyası’nın konusuda aşk olunca…
Değmeyin hüznümüze…
Özcan BEYLAN : Radyoculuk dışında neler yapıyorsunuz? Radyo sizin için bir basamak mı yoksa sahip olduğunuz ve emekli olana dek sürdürebileceğiniz bir meslek mi?
Ali Can SOFU : Radyoculuk dışında dediğim gibi sahnelerim var kitap çalışmaları klip çalışmaları vs. Radyo benim temelim, temel olmadan bina dikilmez. Radyoculuk mesleği var oldukça, adımla sıkça söz ettireceğim.
Çocukluk hayalim olan radyoculuk hemen bitip tükenecek bir heves değil. Ömrümün son demlerinde bile radyoda olacağım :)
Özcan BEYLAN : Yerel radyoların ne gibi sorunları var? Ulusal radyolara nazaran ne gibi eksiklikler var? Nasıl önlemler alınmalı?
Ali Can SOFU : Yerel radyo ile Ulusal radyo arasında hiç bir fark yok. Ulusal Radyoların her ilde bir frekansı var. Yerel radyoların ise sadece bulunduğu ilde.
Eğer bir yerel radyo çevre illerinde frekans temin edip o ilde de yayın yaparsa, dinleyicilerin sıkça dinlediği bir radyo olur. Aynı ulusal radyolar gibi.
Çünkü dinleyenler kolaylıkla ulaşabildikleri radyoları tercih ediyorlar. Bu da ulusal radyoları zirveye taşıyor. Mesela şuan Can Radyo’dan örnek vermek gerekirse,
Ege bölgesinde ki çevre illere yayın yapmak isterse 3-4 yakın ilde frekans satın alırsa, Can Radyo’da ulusalın yakalamış olduğu o dinleyici kitlesini yakın bir zamanda bulacaktır.
Ulusal Radyolarda ki imkân, ve yerel radyolardaki imkânsızlıklar. İnce bir çizgidir…
Özcan BEYLAN : İleriye yönelik olarak ulusal yayın yapan bir radyo kanalında program yapmak veya televizyon sunuculuğuna soyunmayı düşünür müsünüz?
Ali Can SOFU : Televizyon sunuculuğu olarak bir kaç kanaldan teklif aldım. Fakat görsel medyada olmayı düşünmüyorum. Ulusal radyo da program yapmaya gelirse, eğer İzmir’de ulusal bir radyo oluşur da, teklif gelirse anca o zaman belki düşünebilirim.
İzmir’e aşık bir insanım. İstanbul gibi karmaşık dünyalar içinde yaşayamam. Zaten şuanda ki amacım, Can Radyo’yu emanet bilip ulusal olma yolunda ilerletmeye çalışmak. Önümüzdeki 3-4 yıl farklı bir radyo düşünmüyorum.
Özcan BEYLAN : Can Radyo yönetimi radyo için nasıl bir gelecek planlıyor?
Ali Can SOFU : Ben bir kaç radyo da yayın yaptım. Fakat Can Radyo kadar programcısına güvenen ve her istediğini yapan bir radyo ile çalışmamıştım. Can Radyo’da kağıt üzerinde yöneticisi var çeşitli yönetim kadro basamakları mevcut fakat.
Hiç kimse ben yöneticiyim demiyor :) Programcı ile oturup arkadaş gibi muhabbet ediyor. Yenilikçi fikirlerini kolaylıkla sunabiliyor. Ve en önemlisi o yenilik için o an harakete geçebiliyor.
Bu da Can Radyo’nun yöneticilerinin ne kadar ileri fikirli ve yenilikçi olduğunu gösteriyor. Şuan genç dinamik bir kadro ile oradayız. Gerek programcıları gerek yöneticileri ile beraber şunu söyleyebiliyoruz. ” Biz gerçekten Radyocuyuz! “
Özcan BEYLAN : Peki, gelişmiş bir yerel radyodan teklif gelse ayrılmayı düşünür müsünüz?
Ali Can SOFU : Can Radyo’da kendime söz vermiş olduğum hedeflerim var, bu hedeflere ulaşmadan önce asla. Şu yerel radyonun imkanları daha iyi onunla görüşeyim demedim, buna benzer teklifler aldım fakat hiç biri ile ilgilenmedim.
Özcan BEYLAN : Son olarak MüzikOnair hakkındaki görüş ve düşüncelerinizi alabilir miyiz?
Ali Can SOFU : MuzikOnair’i uzun zamandır takip ediyorum. Mesleğe verdiğiniz değer için teşekkür ederim. Siz var olun ki bizde var olalım. Her şey için teşekkürler.