Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin resmi bayramlarından biridir. Her sene coşkuyla kutladığımız bu bayrama birde yakından bakalım. Detaylarına inelim.
1- 23 Nisan 1920 yılında açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin varoluş kaynağı : ” Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir. ” ilkesidir.
2- Meclisi Mebusan’ı kapatan İngilizlere karşı Ankara’da kurulan yepyeni bir meclis.
Heyet-i Temsiliye’nin başkanı olan Atatürk, kendisinin Meclis-i Mebusan’ın başkanı seçilmesini ve Anadolu’da süren hareketin yasal olarak tanınmasını istiyordu. Ancak 18 Mart 1920’de İngiliz işgal kuvvetleri Meclis-i Mebusan’daki Heyeti Temsiliye milletvekillerini tutukladı ve sürgüne gönderdi. Bu tutuklamalardan sonra 18 Mart 1920’de Meclis-i Mebusan kapandı.
Atatürk, bunun üzerine Heyet-i Temsiliye’yi temsilen meclisi Ankara’da toplanmaya çağırdı ve 21 Nisan 1920’de yayınladığı bir bildiri ile meclisin 23 Nisan 1920’de toplanacağını duyurdu.
3- Meclis Cuma namazından sonra dualarla açıldı.
23 Nisan Cuma günü Hacı Bayram Camii’nde kılınan Cuma namazının ardından dualar ile meclis açıldı.
4- 324 Milletvekiliyle kurulan meclisin açılışında 115 milletvekili vardı.
Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ve Meclis-i Mebusan üyelerinden oluşan 324 milletvekili ile kurulan meclis, zorluklar nedeniyle 115 milletvekili ile açıldı. Aynı gün gerçekleşen toplantıda meclis adının “Türkiye Büyük Millet Meclisi” olmasına karar verildi.
5- Meclis’in ilk toplantı konuşmasını Sinop Milletvekili Şerif Bey yaptı. Ayrıca Şerif Bey meclisin en yaşlı üyesiydi.
O gün 75 yaşında olan Şerif Bey toplantıda : ” Bu Yüksek Meclisin en yaşlı üyesi sıfatıyla ve Allah’ın yardımıyla milletimizin iç ve dış tam bağımsızlık içinde alın yazısının sorumluluğunu doğrudan doğruya yüklenip, kendi kendisini yönetmeye başladığını bütün dünyaya ilan ederek, Büyük Millet Meclisi’ni açıyorum. ” şeklinde konuşarak meclisin tarihine geçti.
6- Türkiye Büyük Millet Meclisi adı 8 Şubat 1921 ‘de kalıcılık kazandı.
7- Meclis 2. toplantısında meclis başkanlığı görevini Mustafa Kemal Atatürk yaptı.
TBMM, 24 Nisan 1920 günü yaptığı ikinci toplantısında Mustafa Kemal Atatürk’ü meclis başkanlığına seçti. Atatürk, kendi öncülüğünde kurulan TBMM’nin başkanlığını Cumhurbaşkanı seçildiği gün olan 29 Ekim 1923 tarihine kadar sürdürdü
8- ” 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ” ismi 1980 darbesinde verildi.
TBMM’nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Millî Bayramı ve 1 Kasım 1922’de saltanatın kaldırılmasıyla, önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935’te 23 Nisan Millî Bayramı’yla birleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti’nin 1927’de ilan ettiği ve ilki Atatürk’ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı‘nın kendiliğinden birleşmesiyle oluştu. 1980 darbesi döneminde Milli Güvenlik Konseyi, bu bayrama resmî olarak “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” adını verdi.
9- Çocuk bayramının amacı, savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukları sevindirmekti.
Hakimiyet-i Milliye Bayramı (önceleri 1 Kasım, sonra 23 Nisan), saltanatın kaldırılışının ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM’nin açılışının egemenliği padişahtan alıp halka vermesini kutlamak amacını taşırken, Çocuk Bayramı savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktaydı.
10- TRT ‘nin Uluslarası 23 Nisan Çocuk Şenliği düzenlemesi 1979 yılına dayanıyordu.
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, UNESCO’nun 1979’u Çocuk Yılı olarak duyurmasının ardından, TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği’ni başlatarak, bayramı uluslararası düzeye taşımıştır.Günümüzde bayrama birçok ülkeden çocuklar katılmakta, çeşitli gösteriler hazırlanmakta, okullarda törenler ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
11- Çocukların temsilen bir günlüğüne ülkenin başına geçme geleneği ise Atatürk ‘e aitti.
1933’te Atatürk’le başlayan çocukları makama kabul etme geleneği günümüzde çocukların kısa süreliğine devlet kurumlarının başındaki memurların yerine geçmesi şeklinde devam etmektedir.
12- Müzik Onair ailesi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin 97. yaşını kutluyor, geleceğimiz, yarınlarımız olan çocuklarımızın ise gözlerinden öpüyoruz. Onlar bizim geleceğimiz ! Dün, bugün, yarın…
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, UNESCO’nun 1979’u Çocuk Yılı olarak duyurmasının ardından, TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği’ni başlatarak, bayramı uluslararası düzeye taşımıştır. Günümüzde bayrama birçok ülkeden çocuk katılmaktadır. Küçük kalpleri Türkiye’nin yarınları olarak gören Atamızı, saygı, özlem ve minnetle anıyoruz.