Müzikonair Emre Müzik 52 Yıllık Arşivini Açıyor | Müzikonair
MüzikMüzik Haber

Emre Müzik 52 Yıllık Arşivini Açıyor

Emre Müzik Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Emre, beş bin eserlik arşivini dijital mecralarda paylaştı.

Ünlü müzik yapımcısı Hüseyin Emre, 52 yıllık arşivini müzikseverler için açtı. Zeki Müren’den Erol Evgin’e, Müzeyyen Senar’dan Barış Manço’ya, Cem Karaca’dan Ümit Besen ve İbrahim Tatlıses’e Türkiye’nin önemli sanatçılarına albüm yapan ünlü yapımcı Hüseyin Emre, beş bin eserlik arşiv oluşturdu.

Emre Müzik Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Emre, beş bin eserlik arşivini dijital mecralarda paylaştıklarını söyleyerek, “Bu repertuvarları gençlere yaymaya, onların istekleri doğrultusunda toparlamaya çalışıyoruz. Gençlerin eskileri dinlemesinde, eskiden verilen emeği, neler yaptığımızı görmelerinde fayda var. Onları dinlerlerse, eski şarkıların çok emek verilerek, çok zahmetli bir şekilde yapıldığını anlayacaklar.” dedi.

Hüseyin Emre, bir dönem Uzan Grubu, bir dönem de sektördeki tüm sanatçıları kendileriyle çalışmaya ikna eden Raks firması nedeniyle sıkıntılı bir süreç yaşadığına işaret etti ve şöyle konuştu; “Aşkın Nur Yengi durdu yanımda. Ümit Besen ve birkaç kişi daha…”

Hüseyin Emre, 1969’da, tek sanatçı ile başladığı yapımcılık serüvenini, vazgeçemediği 5 bin eserlik arşivini, Cem Karaca, Barış Manço ve Zeki Müren gibi ünlülerle yaşadığı anılarını AA muhabirine anlattı.

“Opera sanatçısı Okan’ın albümü tuttu”

Adana’ya giderek, babasından aldığı borçla 1970’li yılların başında Barış Plak’ı kurduğunu dile getiren Emre, Hayri Şahin’e yaptığı albümün tuttuğunu ve daha sonra sanatçının isteği üzerine şirketi ona devrettiğini dile getirdi.

Yapımcı Emre, bir süre sonra başka bir plakçı açtığını kaydederek, şunları aktardı:

“Benim daha önce Şahinler Plak’ta yaptığım tezgahtarlık, çalıştığım yerlerde Anadolu’daki depolardaki insanlarla bir samimiyetim, bir kontağım vardı. Tanıyorum insanları. Şenay Şenses’in ‘Ormancı’ diye bir parçası patladı. O şarkıcı da bende vardı. Telefon açtım, depoları aradım. ‘Bana yardımcı olun.’ dedim. Oradan başladım işe. Sermayem oldu.

Opera sanatçısı Gülistan Okan’a ‘Kanım Kaynadı Sana’ diye bir şarkı yaptık, bestesi Selami Şahin ait. O da tuttu. Hüseyin Altın’a yaptık, o da tuttu. Sonra Grafson firmasının satılık olduğunu duydum. Onu satın alacağım ama pul kadar param yok. Senetler vereceğim, yok. Hallettikten sonra Grafson’u da aldım. Zeki Müren repertuvarı da var. Biz harmanladık. Ümit Besen’e nasip oldu. Ümit Besen’den sonra firma kendine gelmeye başladı. Zeki Müren, Ümit Besen var. Şu var, bu var derken, böylece yapımcı olduk. Sevdik bu işi.”

Emre, işlerinin yoğunluğundan, üniversiteyi son sınıfta bıraktığını, o yıldan itibaren, ortağı olmadan tek başına yapımcılığa devam ettiğini söyledi.

“Aşkın Nur Yengi ve Ümit Besen yanımda durdu”

Ümit Besen’in ardından kadrosuna kattığı ünlü isimlere değinen Emre, Coşkun Sabah, Ayşe Mine, İbrahim Tatlıses, Tanju Okan, Cem Karaca, Barış Manço, Sibel Can, Ebru Gündeş, Rafet El Roman, Aşkın Nur Yengi ve Serdar Ortaç ile de çalıştığını kaydetti.

Hüseyin Emre, bir dönem Uzan Grubu, bir dönem de sektördeki tüm ünlüleri kendileriyle çalışmaya ikna eden Raks firması nedeniyle sıkıntılı bir süreç yaşadığına işaret ederek, şu bilgileri verdi:

“Aşkın Nur Yengi durdu yanımda. Ümit Besen ve birkaç kişi daha… Coşkun Sabah’tan, Ajda Pekkan’a aklınıza kim geliyorsa tüm sanatçılarımı transfer ettiler. Bir tek benim değil, başka sanatçıları da aldılar, başka firmalardan. Onların en popüler olduğu dönemde benim yaptığım bir repertuar var Aşkın Nur Yengi’ye. ‘Ay İnanmıyorum’ şarkısı çıktı. Ay inanmıyorum şarkısıyla, o yıl da yine firma olarak en çok ciroyu yapan, o kadar sanatçıya rağmen benim firmam oldu. Bu iş böyle. Biraz da kader, biraz da sanatçıya olan ilgi, duygu. Zamanla alınan krediler, o sanatçılarla beraber heba oldu. Hepsi tek tek kapandı. Karşımızda rakip olarak kimse kalmadı.”

“Hala işimin başındayım”

Kendi tavrını bozmadan işe devam ettiğinin altını çizen başarılı yapımcı, “Şu anda benim yaşımda, benim durumumda olan, sağlık açısından da ayakta duran, işin başında olan tek prodüktör benim. Geçmişte bütün hepsi başka işlere gitti. Kimi rahmetli oldu, kimi başka işlere döndü. Ama ben hala işimin başındayım. Benim yaptığım tüm albümler arşivimde mevcuttur. Satsa da satmasa da tüm sanatçıların arşivlerini ölene kadar tutuyorum. Ben hiçbir sanatçının arşivini satmadım. En büyük özelliğim bu. Zarar ettim ama arşivimi satmadım. Bugün bile bütün o sanatçıların, albümlerin hepsi mevcutta var.” dedi.

“Elimizdeki arşivleri yeni nesiller için açıyoruz”

“Sabah 9’da çıkan genç şarkıcılar, akşam 5’te kayboluyor. Sabah piyanonun başına geçen herkes bir şarkı üretiyor.” diyen Emre, şöyle devam etti:

“Yeni nesiller için, elimizdeki arşivleri onların anlayacağı şekilde toparlamaya, onlara hizmet etmeye çalışıyoruz. Hatta son dönemlerde eski sanatçıların plakları satmaya, gençler tarafından beğenilmeye başladı. Bu repertuvarları gençlere yaymaya, onların istekleri doğrultusunda toparlamaya çalışıyoruz. Gençlerin eskileri dinlemesinde, eskiden verilen emeği, neler yaptığımızı görmelerinde fayda var. Onları dinlerlerse, eski şarkıların çok emek verilerek çok zahmetli bir şekilde yapıldığını anlayacaklar. Onlara bu eserleri verdiğimiz için, devamı için de kendimizi şanslı hissediyoruz.”

Emre Müzik arşivini, Spotify’da da listeler halinde gençlere açacaklarını kaydeden Emre, gençlerin eski şarkıları tanıması ve geçmişte ne tür eserler yapıldığını görmelerini istediğini dile getirdi.

Müziğin insan yaşamındaki önemine de işaret eden Emre, kendisinden sonra arşivine ne olacağına da değinerek, sözlerini şöyle tamamladı:

“İnsanın olduğu yerde müzik her zaman vardır. Müzik ne zaman vardır? Ölümde, doğumda, düğünde, eğlencede, hasrette, aşkta, sevgide ve saygıda, her şeyde var. Onun için müzik, insanlara iyi gününde de kötü gününde lazım olacak. Bunlar için iki evladım var. Onlara elimden geldiği kadar arşivleri hazırlatıp, bu işi öğretmeye çalışıyorum. İnşallah benden sonra bu işe devam edeceklerine inanıyorum. Yeni nesil, yeni insanlar, gençler de onların kendi bilgi ve becerileriyle bu işi ne kadar sürdürebilirlerse o kadar gidecek. İnsan ömrüne bağlı.”

Kaynak
AA
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu