Müzikonair Medusa: Tekrar Bir Rap Şarkı Yapacak Olursam, Bu Gerçekten Ona Yakışır Bir Şarkı Olur | Müzikonair
MüzikRöportajlarSanatçı Röportajı

Medusa: Tekrar Bir Rap Şarkı Yapacak Olursam, Bu Gerçekten Ona Yakışır Bir Şarkı Olur

Medusa, Müzikonair'dan Mehmet Çelik'e konuştu.

Asıl ismi Aysenil Arslan olan sahne adıyla Medusa, Müzikonair’dan Mehmet Çelik’e konuştu. 2004 yılında rap müziğe olan ilgisiyle sözler yazmaya başlayan Medusa, 2004 yılının sonunda da ilk kaydını almıştır. Medusa hakkında merak edilenleri, rap dünyasında kadın rap sanatçı olmanın avantajlarını ve dezavantajlarını anlattı.

Çok çok eskilerden başlayan bir hikaye bizler için rapçi Medusa. Öncelikle neden “Medusa” ismini kullanmayı tercih ettin? Özellikle mitolojideki yerini düşünüyorum da… İnsanlar için ürkütücü olabilmesi riskine karşın?

Tamamen saçlarımdan ve tarzımdan kaynaklanan bir lakap oldu lisede. Saçlarımı o zamanlar “Twist” ve “Afrika Örgüsü” yapardım. Ne enerji varmış o zamanlarda şuan olsa uğraşamazdım :) Bir derste hoca “Saçlara bak, tam Medusa olmuşsun” dedi. Sonra bu hoşuna gitmiş olacak ki okulda ne zaman görse “Medusa” diye seslenmeye başladı ve öyle de kaldı. Mitolojik anlamını biliyordum fakat o zaman değil. Ama yıllar geçtikçe anlamının ağırlığıyla mücadele etmeye başladım :))

Bursa bir dönemin Türkçe rap kalelerindendi. Kariyerinin de büyük kısmı Bursa’da inşa edildi. Bursa için ne söylemek istersin?

Bursa benim hala ço…k sevdiğim bir şehir. Gençliğimin enerjisini sonuna kadar hissettiğim, benim için hala çok özel bir şehirdir Bursa. Rap için verdiğim mücadelenin, emeğimin şehridir. Kavgalarımın, barışlarımın şehridir. O zamanlar yanımda olan bir çok arkadaşımı güzel yerlerde, güzel işlerle görmek çok gurur veriyor. Ne kadar küçük, ne kadar toymuşuz o zamanlar… Ama ne güzelmişiz. Bursa benim “İyi ki…”lerimden biri. Anlatmakla bitiremem sanırım.

Genellikle röportaj yaptığım her kadın MC’ye bu soruyu soruyorum. Hip hop gibi alternatif ve ataerkil bir piyasada bir kadın olarak ilerlemek ne tür zorluklar getiriyor?

Bizim jenerasyon, ülkemizde hip hop müziğin küçümsendiği, dışlandığı ve kabul görmediği dönemin sona ereceği ve yavaş yavaş ilgi görmeye başlayacağı bir geçiş dönemine denk geldi. Bu karmaşık dönemde, bu ortamda bir dişi karakter olmak her ortamda olduğu gibi zordu. Kadınlar bu dünyada ne tür zorluklar çektiyse, bu ortamda da aynı sıkıntıları yaşadılar. Benim şansım ve şanssızlığım, bu yolda başından beri kimseye bağlı olmadan, özgürce istediğim sözleri yazıp, istediğim melodiyi mırıldanma isteğim oldu.

Bir dönem müzikten uzak kalmayı tercih ettin. Neden?

Tam olarak bir önceki sorunun cevabı, bu soru oldu diyebilirim. :) Rap ile tanışana kadar klasik bir asker çocuğuydum. Disiplinle büyümüş, her 2-3 yılda bir şehir değiştiren, ülkenin en ücra köşelerinde 2 yıllık dostluklar kurmaya çalışan ve her seferinde yarım kalan, imkanlar dahilinde kendi yeteneklerini henüz keşfedememiş ve buna karar verememiş, içine kapanık, utangaç bir kız çocuğuydum. Böyleyken, uslu uslu dershaneme gidip gelirken, bir gün yan sınıfta 2 çocuğun rap şarkısına nakarat okuyacak birini arıyorlardı ve sonuçta ben okudum.  Bu piyasaya bilmeden giriş yapmış oldum. Kendi şarkımı yapmam için ısrar eden bir arkadaş grubum oluştu ve istediklerini yaptılar. İlk şarkım ne kadar sevildiyse, o kadar da üzerime gelen bir kitle oluştu. Yaptığım her işin arkasında bir torpil, bir bahane, çirkin sebepler aranmaya başlandı. Ben de yapısal olarak duygusal ve haksızlığa gelemeyen biri olduğum için bu süreçten bayağı kötü etkilendim ve tüm bunların ben şarkı söyledikçe devam edeceği hissine kapılıp bir anda ortadan kaybolmak istedim. Tabii o zamanlar ailem rap konusunda standart bir fikre sahip olduğu için, onların desteği arkamda olmadan bunlarla mücadele ettiğim yıllar boyunca epey yorulmuştum. Böylece Pufff.. Kayboldum..

Çok güzel r&b vokallerinin olduğu şarkılar da dinlemekteyiz. Senin için r&b mi yoksa rap mi?

Küçüklüğümde, televizyonda ve radyoda çalmasını beklediğim yabancı şarkılara Türkçe sözler yazıp , erkek kardeşimle bahçede bir sahne kurup şarkılar söylerdik. Evde annemin dinlediği müzikler, bilgisayardaki oyun müzikleri, radyolarda çalan yabancı şarkıları kasetlere kaydeder, sonra onları ezberler, farklı bir kasede kendi sesimi kaydederdim. Böyle bir fanusta yaşarken bir anda bana hediye edilen bir kaç müzik CD’siyle birlikte rap ile tanıştım. Şarkı söylemeye, sözler yazmaya aşıkken bir de rap müziğin samimiyetine, gerçekliğine ve özgür kafasına aşık olmuştum. Hem güzel şarkılar söyleyip hem bunu istediğim gibi anlatabilirdim! Tüm dünyayı kategorize eden sistemin içinde benim müziğimi herhangi bir kategoriye oturtamıyorum.  “R&B” ve “Rap” birbirine inanılmaz uyumlu 2 tarz. Ben “Rap” olgusuna büyük saygı duyduğum için, tekrar bir rap şarkı yapacak olursam, bu gerçekten ona yakışır bir şarkı olur.

Yazdığın ve bu beni en iyi anlatan cümle dediğin cümlen hangisi? Anlamı nedir?

“Bana kendimden başkası dost değil aslında. ”

Yaş ilerledikçe etrafındaki kalabalığı dağıtmaya ve kendinle baş başa kalmaya başlıyorsun. Bir nevi yüzleşme… Gerçek seni tanıma aşaması. İşte o zaman hayat yeniden başlıyor. :))

Sektörleşen hip hop furyası için düşüncelerini öğrenmek istiyorum?

Sektörleşmeden önce, sadece bize özgü, sadece bizim bildiğimiz bir dünyaydı, bize öyle gelirdi. Daha saftı, daha gerçekti ve gerçekleri anlatıyordu. Sistemin bir parçası olunca, doğal olarak ona dönüştü. Fabrikada üretilen bir ürün gibi çoğaldı, çoğaldıkça çeşitlendi, değişti ve dönüştü. Zamana ayak uydurdu diyelim.

Son olarak Müzikonair takipçilerine ne söylemek istersin?

Herkesi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Güzel günlerin bir an önce gelmesi dileğiyle..

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu