Kısa adı MÜYORBİR olan Müzik Yorumcuları Meslek Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Şeşen Müzik Analiz’e verdiği demeçte pandemi sonrası müzik sektörünün durumunu değerlendirdi. ‘Müzik sektörü dibe vurdu’ ifadelerini kullanan Şeşen, ‘Müzik sektörü çok örgütsüz. Müzisyenler hayalet gibi” diye ekledi.
Canlı müzikten gelir elde eden müzisyenler resmen çöktüğünü söyleyen Burhan Şeşen, müzisyenlerin telif gelirlerinden de mahrum kaldığını dile getirdi.
İşte Burhan Şeşen’in satır başları;
Etkilendi sözcüğü biraz hafif kalır. Müzik sektörü resmen dibe vurdu. Özellikle sektörün canlı müziğe dayanan ve de oldukça önemli bir ekonomi ve istihdam yaratan tarafı resmen çöktü. Telif tarafında ise otel, cafe, bar, lokanta, performans salonlarının kapalı olması nedeniyle bizdeki önemli gelir kalemleri arasında olan umumi mahal gelirlerinden tamamen mahrum kaldı tüm müzik meslek birlikleri. Dolayısıyla bu birliklere üye olan binlerce kişi…
Eser sahipleri bir şekilde şarkılarının televizyon radyo ve digital mecralardan çalınması nedeniyle az çok gelir elde etti ama özellikle yorumcu sanatçılar çok zor bir dönemden geçiyor.
Müzik Sektörü Örgütsüz
Bu pandemi süreci gösterdi ki müzik sektörü çok örgütsüz. Müzisyenler neredeyse birer hayalet gibi. Sigortaları yok, sosyal güvenceleri yok, emekli olmaları ise neredeyse bir hayal. Hatta bana kalırsa biraz daha ileri gideceğim bir sektörden söz etmek imkânsız. Sektör sadece alışveriş ile oluşmaz ve de sadece bir para hareketiyle ayakta kalmaz.
Nerede sektörel araştırmalar, dinleyici anketleri, analizler, raporlamalar, istatistikler, eğitimler, çalıştaylar vs ?
Kültür Bakanımızla ve Telif Hakları Genel Müdürlüğüyle toplantı yaptık raporlar gönderdik acil ihtiyaç paketimizin içeriğinden söz ettik. Hem bu salgın süresince hem de salgından sonra neler yapılabilir onları sıraladık. Özellikle bu ağır şartlarda yıllardır alamadığımız ve sanatçı’nın tazminatı olan özel kopyalama harcının bir an evvel ilgili sektörlere verilmesini istedik. Ama olumlu geri dönüş alamadık. Hala beklemedeyiz.3 Büyük şehrin belediye başkanlarıyla video toplantılar yaptık. Digital konserlerden söz ettik. Kültüre ayrılan bütçenin kültüre harcanmasını talep ettik. Sağolsunlar onlardan da bir ses seda çıkmadı…
Biz Üvey Evladız
Hükümetin daha doğrusu bakanlığımızın kültürden ziyade turizm alanına yönelik tedbirleri var. Bir her zamanki gibi üvey evladız. Bizler naçizane bir takım öneriler de bulunduk zaten ve de bu ülkenin vatandaşıysak sadece hükümetten de değil “baba” dediğimiz devletten de beklentilerimiz var tabii ki. Ama umudumuzun da sonuna geldik artık…