Müzik şirketi kurmak özellikle sektörde kariyer hedeflerini zirveye çıkarmış olanların hayalleri arasındadır. Sanatını icra ederken kendi işinin patronu olup, özgürce sesini duyurmak isteyenler kendi label şirketlerini kurmaya yönelmektedir. İşte eğrisi ve doğrusuyla müzik şirketi açmanın ABC’si…
Müzik dünyasına girmek ve kendi şirketinizden şarkı çıkarmak istiyorsanız, bu noktada kafanızda pek çok soru işareti olabilir. Halihazırda müzik icracısıysanız, şarkı söylüyorsanız, yazıyorsanız, yahut işim mutfağındaysanız atacağınız en büyük adımlardan bir tanesi de kendi müzik şirketinizi kurmaktır. Büyük müzik yapım şirketlerinin çatısı altında bir label şirket açarak hem plak şirketlerinin avantajlarından faydalanabilir hem de bağımsız bir sanatçı gibi hareket edebilirsiniz.
Müzik Şirketi Kurmak İçin Neler Yapılır?
Günümüz müzik camiasında pek çok kişi kendi label şirketi üzerinden eserlerini yayımlamayı tercih etmektedir. Bunun en büyük sebebi ise global müzik piyasasının da bu yöne doğru evrilmesidir. Geleneksel plak şirketi yahut prodüktör anlayışının neredeyse son zamanlarını yaşıyoruz. Nitekim sanatçılar dijital platformlar ve internet aracılığıyla seslerini özgürce duyurabilecekleri pek çok platforma sahipler. Bunun bir sonucu olarak sanatçılar artık, plak şirketlerinin öngördüğü ve biçtiği rollere bürünmek yerine daha özgür, bağımsız ve kendi işinin patronu olmak istiyor. Peki bir müzik şirketi yahut bir label şirketi açmak için ne yapmak gerekiyor?
Müzik Şirketi Kurmadan Önce Bunları Atlamayın!
Bir müzik şirketi kurmak için öncelikle bir sanatçınızın, kitlelere ulaştırmak istediğiniz bir şarkınızın, içeriğinizin kısaca bir ürününüz olması gerekiyor. Şirket kurmak için bilinen en popüler yöntem Believe Music, Orchard Music, CDBaby gibi dijital müzik distribütörlerine kayıt olup bir şirket kurmaktır. Ancak global çapta hizmet veren bu şirketler tek seferde yahut aylık olarak kesinti yapmakla birlikte sanatçıya PR desteği sağlamaz. Yani yalnızca bir label açmış olursunuz ve şarkılarınız dijital platformlarda yayınlanır. Bu noktada yerli müzik dağıtımcıları ile çalışmanız faydanıza olacaktır. Zira özellikle işinin ehli kurumlar şarkınızı dijital platformlarda yayımlamakla kalmaz, her zaman iletişime geçebileceğiniz bir kanal haline gelir.
Türkiye’deki bir şirket üzerinden label açarsanız, her an iletişim imkanı, PR desteği, radyo ve televizyon promosyonları, konser ve etkinlik planlama, şarkı sözü – beste – klip desteği gibi her türlü avantajdan faydalanmış olursunuz. Yani bir plak şirketinin verdiği bütün hizmetleri alırken, kendi şirketinizden şarkı çıkarmanın özgürlüğü yaşarsınız.
Şirketinizi Ücretsiz Açabilirsiniz!
Müzik şirketi kurmak için herhangi bir plak şirketi ile çalışmadan, tamamen kendi adınız ve kimliğiniz ile Spotify, Apple Music gibi dijital platformlardan sesinizi duyurabilirsiniz. Yeni bir şarkı yaptınız yahut şarkınızı dijital platformlara yüklemek istediniz. Bu esnada özellikle bağımsız çalışan sanatçıların kafasında soru işareti olan dijital platformlara şarkı yüklemek konusunda Müzikonair ile iş birliği yapabilirsiniz.
Ücretsiz şarkı yayınlamak dışında radyo, televizyon, gazete ve dergilerde PR çalışmanız yapılmaktadır. Öte yandan müzikal çalışmalarınızda da destek sağlanmaktadır. Aranje, mix, mastering, stüdyo kayıt, klip çekimi, montaj, kurgu, söz – beste, altyapı ve vokal koçluğu gibi hizmetlerden faydalanmanız mümkündür.
Dijital müzik dağıtım hizmeti yasal olarak hakları sizde olan bir eseri bir diğer deyişle şarkıları, dijital platformlara sizin adınıza servis eder. Bu platformlar; iTunes, Apple Music, Spotify, Deezer, Amazon Music, Tidal ve Youtube Music gibi dijital platformlardır. Dijital müzik dağıtım servisleri bu platformlara sizin adınıza (label şirketiniz adına) bu eserleri servis edebilir. Label worx ve diğer tüm konularda Müzikonair ile iletişime geçebilirsiniz. faydalı bilgiler
İlgili içerik : Ücretsiz Şarkı Yayınlamak Artık Mümkün!