Müzikonair Türkiye Streaming Alanında En Hızlı Büyüyen İkinci Ülke | Müzikonair
MüzikMüzik Haber

Türkiye Streaming Alanında En Hızlı Büyüyen İkinci Ülke

Dünya müzik piyasasından toplam gelirin yüzde 67'sini elde eden 17.5 milyar dolarlık streaming pazarı, Türkiye'de geçen yıl 53.7 milyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. 2021 yılına ilişkin IFPI değerlendirmesine göre, Türkiye streaming alanında en hızlı büyüyen ikinci pazar oldu. 

Dijital müzik pazarı, son yılların en popüler eğlence araçlarından biri olarak Türkiye ve dünya genelinde hızla büyümeye devam ediyor. Dünya müzik piyasasından toplam gelirin yüzde 67’sini elde eden 17.5 milyar dolarlık streaming pazarı, Türkiye’de geçen yıl 53.7 milyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. 2021 yılına ilişkin IFPI değerlendirmesine göre, Türkiye streaming alanında en hızlı büyüyen ikinci pazar oldu.

Bir Önceki Yıla Göre Yüzde 9 Artış

Son yıllarda, dijital müzik pazarı hem Türkiye’de hem de dünya genelinde hızla büyüdü ve en popüler eğlence araçlarından biri haline geldi. Dünya müzik endüstrisinin büyük bir kısmını temsil eden Uluslararası Fonografik Endüstrisi Federasyonu (IFPI) tarafından yayınlanan 2023 Yılı Global Müzik Raporu’na göre, global müzik endüstrisi 2022’de toplam kayıtlı müzik gelirlerini bir önceki yıla göre yüzde 9 artışla 26.2 milyar dolara yükseltti. Bu büyümenin büyük bir kısmını oluşturan streaming pazarı, toplam müzik piyasasının yüzde 67’sini temsil ederek 17.5 milyar dolarlık gelir elde etti. Gelecekte ise küresel stream müzik pazarının yüzde 14.7’lik bileşik yıllık büyüme oranıyla büyümesi bekleniyor.

Türkiye İkinci Sırada

Akşam’da yer alan habere göre Türkiye, bu büyümeye önemli bir katkı sağladı. Geçmiş yıl 53.7 milyon dolarlık bir gelire ulaşan streaming endüstrisi, mobil ve dijital kanalları kullanan genç nüfus oranıyla hızla büyüme eğilimi gösterdi. 2021 yılına ilişkin IFPI değerlendirmesine göre, Türkiye streaming alanında en hızlı büyüyen ikinci pazar oldu. Küresel çapta hızla büyüyen pazarın oyuncuları, müzik, eğlence ve sahne sanatları alanında faaliyet gösteren sanatçılar, müzisyenler ve mekanlar için online uygulamalar aracılığıyla kullanıcılarla buluşarak dijital müzik üreticileri ve tüketicilerinin yeni nesil beklentilerine cevap verdiler.

Dünya genelinde Spotify, YouTube Music ve Apple Music gibi platformlar müzik pazarını domine ederken Türkiye’de Fizy ve Muud gibi uygulamalar öne çıktı.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu