Oxford Üniversitesi Reuters Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü önemli veri ve analizlerin yer aldığı ‘2017 Türkiye Dijital Haber Raporu’ yayınladı.
Raporda en dikkat çeken unsur Türk medyasındaki kutuplaşma ve haberlere duyulan güvensizliğin çok yüksek olması. Rapora göre habere güven (yüzde 40) ve güvensizliğin (yüzde 38) birbirine çok yakın olmasının sebebi toplumdaki kutuplaşma ve bunun medyaya yansıması. Katılımcıların yüzde 22’si ise kararsız kaldı.
Dijital Haber Raporu, beş kıt’adaki 36 ülkede haber tüketimine dair dünyanın en geniş araştırması.
Katılımcılara kendi tükettikleri/takip ettikleri haberlere güven sorulduğunda ise güvenenlerin oranı yüzde 46’ya yükselirken güvensizlik yüzde 31’e düştü; yüzde 23 kararsız kaldı. Bu da insanların yarıdan daha azının kendi tükettiği/takip ettiği haberlere güvendiği anlamına geliyor.
En Çok Güvenilir Mecra Televizyon ve Radyo
Habere güvensizliğin oranları haber kaynaklarına (TV, gazete vb) göre değişiyor. Buna göre en yüksek güvensizlik yüzde 50 ile sosyal medyada. Bunu yüzde 44 ile yazılı basın, yüzde 43 ile online medya (sosyal medya dahil), yüzde 35 radyo ve yüzde 33 ile TV izliyor. Bu durumda yazılı basına güvensizlik online medyadan daha yüksek.
Yani Türkiye’de yaşayan vatandaşlar en çok televizyonda sonra da radyoda yayınlanan haberlere güveniyor.
Ana haber kaynağında online medya televizyona yaklaşıyor
Katılımcılara ‘televizyon, gazete, radyo, sosyal medya ve online Medya’nın aralarında bulunduğu haber kaynakları sıralanarak önce, “Bunlardan hangileri son bir haftada habere erişmek için kullandınız?” diye soruldu. Bu soruda online medya yüzde 89, TV yüzde 77, yazılı basın yüzde 47 ve radyo yüzde 36 olarak çıktı.
Ancak “Peki bunlardan hangisi sizin için ana haber kaynağıdır? Sadece birisini seçiniz” diye sorulduğunda ise yüzde 47 ile TV ilk sırada yer alıyor. Sosyal medyanın dahil olduğu online medya yüzde 39, yazılı basın yüzde 6 ve radyo yüzde 6 çıkıyor.
Online haberler için tercih akıllı telefonlar
Katılımcılara online haberlere erişmek için hangi cihazı kullandıkları da soruldu. “Son bir haftada kullanılan cihazlar” sorulduğunda akıllı telefonlar yüzde 63 ile ilk sırada yer alırken onu yüzde 54 ile bilgisayar (masaüstü veya laptop) ve yüzde 23 ile tablet takip etti. ‘Haberlere erişmede ana cihaz’ sorulup sadece birisi seçildiğinde ise bilgisayar yüzde 43 ile zirvede yer alırken onu hemen arkasından yüzde 41 ile akıllı telefon takip etti. Ancak son iki yılda bu alanda akıllı telefonlarda çarpıcı bir yükseliş görülüyor. 2015’te ana cihaz olarak akıllı telefonların oranı yüzde 28 iken bu oran 2017’de yüzde 41’e yükseldi.