Müzikonair Yavuz Hakan Tok: Spotify’daki Haksız Rekabet Ciddi Boyutlara Ulaştı | Müzikonair
MüzikMüzik Haber

Yavuz Hakan Tok: Spotify’daki Haksız Rekabet Ciddi Boyutlara Ulaştı

Köşe yazısında 'Spotify geldi mertlik bozuldu' diyen Yavuz Hakan Tok, müzik üreticilerine haksızlık yapıldığını savundu.

Yavuz Hakan Tok, geçtiğimiz günlerde Spotify 50 listesinin aksine mekanlarda 90’lar, 2000’ler ve 2010’lara ait şarkıların çaldığını, sokağın gerçeğinin dijitalin gerçeğinden çok farklı olduğunu söylemişti. Ünlü müzik eleştirmeni sosyal medya paylaşımını köşe yazısıyla destekleyen yeni tespitler yaptı. İnternet sitesinde yayınlanan köşe yazısında ‘Spotify geldi mertlik bozuldu’ diyen Yavuz Hakan Tok, müzik üreticilerine haksızlık yapıldığını savundu.

Tok’un şu ifadeleri dikkat çekti;

Aynı şey TOP 50 listeleri için de geçerli. Evet o listeler gerçekten çok dinlenen şeylerden oluşuyor olabilir ki bunu kabul etmek için de manipülasyon diye bir şeyin olmadığını varsaymamız lazım. Spotify’ı en çok gençler kullanıyor ve diyelim ki gençlerin dinlediği şarkılar sadece onlar. Zira o listeleri ne zaman eleştirsem birileri çıkıp “Ama o şarkılar sahiden çok dinleniyor,” diyor. Hadi öyle olsun. E bu durumda misal Nilüfer hiçbir zaman o listelere giremeyecek. Nilüfer’i geçtim, Demet Akalın, Gülşen, Hande Yener gibi yakın geçmişin liste başı şarkılarına imza atmışlar da giremeyecek. Niye? Çünkü ne Semicenk’in ne Uzi’nin ne Çakal’ın şarkılarına benziyor şarkıları.

“Varsın listelere giremesinler, ne olacak ki?” diyenler çıkacaktır. Bunun yarattığı negatif etki o kadar büyük ki, tahmin bile edemezsiniz. Bir kere her şeyden önce listelerde olmadığınızda çok dinlenme ihtimali tamamen ortadan kalkıyor. Müzik market örneğine geri döneyim. Kaç kişi rafta görmediği bir albümü görevliye sorup depodan getirtirdi? Aynı o hesap. Kaçımız o şarkının ya da şarkıcının adını aratıp, bulup, dinliyoruz. Sıkı fanlar, meraklılar hariç herkes sadece önüne konulanı, gördüğünü dinliyor. Haliyle de listelere giremeyenlerin dinlenmeleri düşük oluyor. Böylece ortaya çıkan başarısızlık algısıysa yazan, besteleyen, düzenleyen, söyleyen, yayınlayan herkesi demoralize ediyor. Motivasyonlarını kaybediyorlar. Maddi manevi bir zarar söz konusu. Birileri çıkıp “Amaaan filanca mı? Son yaptığı şeyler hiç tutmamış, Spotify’da dinlenmeleri çok düşük. Ona konser teklifi götürürsek zarar ederiz,” dediğinde ne olacak? Halihazırda denmediğini de iddia edemeyiz ayrıca. Dedim ya, haksız rekabet ve maddi manevi zarar artık ciddi boyutlara ulaşmış durumda.

yazının devamı için tıklayabilirsiniz

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu