Müzikonair 2019 Yılında Müzik Dünyasında Neler Yaşandı? | Müzikonair
MüzikMüzik Haber

2019 Yılında Müzik Dünyasında Neler Yaşandı?

Posta gazetesi 2019 yılında müzik dünyasında yaşanan en önemli olayları bir araya getirdi;

Türkçe pop öldü mü? tartışması

Hande Yener’in “Rap, pop müziği öldürdü” açıklamasına Aleyna Tilki’den “Rap popu öldürmedi. Popçular şarkı yapmadı” yanıtı geldi. Bu iki açıklama müzik dünyasında yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Ünlüler pop müzik hakkında açıklamalarda bulundu. Edis, ‘Geçen yıl klasik pop öldü. Ne doğacağını göreceğiz. Nasıl ki 1990’lı yılların pop rüzgârı bitti, yeni bir şey doğdu, şimdi de bu bitiyor. Herkes gibi ben de arayış içindeyim’ derken, Gülşen, ‘Pop müzikteki özensiz ve aşırı hızlı üretimin insanları sıkmasının da etkili olduğunu düşünüyorum. Rap’teki anlatım biçimi, hikayelerin samimiyeti, insanlara sıcak, yakın ve taze geldi. Bu durum pop müzik yapanların türetim yaparken tekrar tekrar düşünmesine neden oldu’ dedi.

Aşk Doktoru Mehmet Coşkundeniz ise köşe yazısında, ‘Son 10 yıldır dilime takılan bir tek pop şarkısı bile yok. Pop denilince hâlâ 90’lar geliyor akıllara. Kulüplerde, yeni nesil meyhanelerde günümüzün pop şarkılarından bir tanesi bile çalınmıyor, insanlar 90’ların o güzelim pop müziğiyle eğleniyor. Popçular ‘rap’in ‘pop’u bitirdiği görüşünde ama aslında durum öyle değil. Pop kendi kendini öldürünce, rap yükseldi. Popçular da çareyi rapçilerle düet yapmakta buldu. Yani yine işin kolayına kaçtılar. İyi bir Türkçe pop şarkısı üretildi de biz mi dinlemedik?’ dedi.

Ivana Sert single çıkardı

Moda tasarımcısı ve televizyon sunucusu Ivana Sert İmalat Hatası isimli single çalışmasıyla müzik dünyasına adım attı. Her zaman müzik yapmak istediğinin yanı sıra mankenlik ve modadan önce içinde olduğu ifadesini kullanırken, ‘Her şey aslında tesadüf oldu. Murat Yeter ile tanıştım. İçimde hep vardı zaten ve oldu. Yönetmenliğini Metin Arolat yaptı. 24 saat sürdü. Şehrazat sözlerini yazdı ve Murat Yeter de aranjeliğini yaptı. Bu yaz İmalat Hatası şarkısı bomba gibi olacak’ açıklamasını yapmıştı. Ancak Ivana Sert, kırık Türkçesi ile söylediği şarkı sosyal medyada ağır eleştirilere maruz kaldı. Kullanıcılardan bazıları Sert’in sunuculuğa geri dönmesini tavsiye etti. Bazı kullanıcılar ise, Ivana Sert’in sesinin tamamen montaj olduğunu iddia etti.

Susamam şarkısına suç duyurusu

Rapçi Şanışer’in 17 şarkıcıyla birlikte söylediği Susamam şarkısına çektiği 14 dakika 55 saniyelik klip Türkiye’de sosyal medyanın gündemine oturdu.

Ados, Hayki, Server Uraz, Beta, Tahribad-ı İsyan, Sokrat St, Ozbi, Deniz Tekin, Sehabe, Yeis Sensura, Aspova, Defkhan, Aga B, Mirac, Mert Şenel, Kamufle ve Fuat’ın yer aldığı ‘Susamam’da adalet, özgürlük, eğitim, kadına yönelik şiddet, hayvana yönelik şiddet, kentleşme gibi sorunlar irdelendi. Ayrıca Deniz Tekin’in kısmında Emine Bulut’un öldürülmeden önceki sesleri de yer aldı. BBC türkçe’ye konuşan ve videoda yer alan rapçilerden Kamufle, böyle bir video çekme fikrinin Şanışer’den geldiğini söyledi. ‘Şanışer aradı. 20 tane toplumsal konuyu 20 farklı MC (şarkıcı) yapsa nasıl olur dedi, valla süper olur dedim. Voltran oluşturduk’ dedi. Kamufle’nin verdiği bilgiye göre, çalışmalar iki ay önce başladı ve konular başlangıçta belirlendi.

Şanışer ve 17 rapçının seslendirdiği 15 dakika süren parçada adalet, özgürlük, eğitim, kadına yönelik şiddet, hayvana yönelik şiddet, doğa gibi konular işlenen Susamam isimli parçaya suç duyurusunda bulunuldu.

Fight Kulüp yayınlandı

Ceza, Killa Hakan, Ben Fero ve Ezhel hepimizi heyecanlandıran “Fight Kulüp” isimli ortak çalışmalarını yayınladı. Bu ortak çalışma herkesi sevindirmişti fakat ne yazık ki hiç beklenmedik bir durum yaşanmıştı. Şarkı, YouTube’da 1,3 milyon dislike alarak en çok dislike alan videolar arasına girmişti. Norm Ender ise Fight Kulüp parçasının kendisine yazıldığını söyledi. Killa Hakan bunun üzerine ‘Sen Korkarsın, İt Gibi Titrersin’ dedi.

Mekanın Sahibi çalıntı çıktı

‘Yeni jenerasyon’ rapçilere göndermede bulunduğu ‘Mekanın sahibi’ isimli şarkısıyla uzun süre gündemde kalan Norm Ender ile ilgili beklenmedik detay sosyal medyayı salladı.

Mekanın Sahibi isimli şarkı ile Young Slatt & B Stakk Feat Peewee Longway tarafından Ocak ayında piyasaya sürülen ‘Work My Move’ adlı parçadaki benzerlik dikkat çekti. Öte yandan Mekanın Sahibi klibi, Norm Ender’in Türkiye’deki temsilcilerine eleştiri oklarını yönelttiği rap tarzını icra eden ABD’li rapçi Travis Scott’ın ‘beibs in the trap’ klibiyle de büyük benzerlik taşıyor.

Posta’dan Oya Çınar’a konuşan Norm Ender şu sözleri kullanmıştı, “Bu çocukların bazılarının bir rap geçmişi var ama o kadar Amerikan özentisi içindeler ki bugün yaptıkları müziğin rap kültürüyle alakası yok.”

John Lennon’ın ikonik gözlüğü satıldı

Ünlü The Beatles grubunun gitaristi John Lennon’un baterist Ringo Starr’ın arabasının arka koltuğunda unuttuğu güneş gözlüğü Londra’da düzenlenen açık arttırmayla 170 bin Euro’ya satıldı. Gözlük 1960’lı yıllarda The Beatles grubunda sürücü olarak çalışan Alan Herring tarafından satıldı.

Herring, “Ringo Starr’ın arabasına John Lennon, Ringo Starr ve George Harrison’u aldım. Onları ofise bıraktım. John Lennon’un güneş gözlüğünü arka koltukta unuttuğunu fark ettim. Daha sonra John o gözlüğü bana hediye etti. Bu gözlüğü 51 sene sakladım” ifadelerini kullandı.

Kaynak: posta.com.tr

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu