MüzikMüzik Haber

İşaret Diliyle Rap; “Eller Konuşur”

İşitme engeli, Türkiye ve dünyada en görmezden gelinen engel gruplarından biri. En az 4 milyon işitme engelli Türkiyelinin 3 milyonu Türkiye’de 1 milyondan fazlası da dünyanın başka yerlerinde yaşıyor. İşitme engeli, diğer fiziksel engellerden farklı olarak en önemli insani ihtiyaçlardan biri olan iletişim problemini de beraberinde getiriyor. Duyma engeli olan insanlar sessizliğe, böylece yalnızlığa mahkum bırakılıyor.

2009 yılında rap sanatçısı Fuat Ergin ve elektronik sanatlar prodüktörü Erdem Dilbaz, işitme engellilerin sorunları hakkında düşünürken böyle bir engeli olan kişiler için neler yapabileceklerine odaklanmış. İlk etapta işaret dili kurslarına giden Ergin ve Dilbaz, vakitsizlikten bu eğitimi tamamlayamasalar da 7 yıl sonra ortaya sağlam bir ekiple şahane bir proje koydular: “İşaret Diliyle Rap: Eller Konuşur!”

Proje; Fuat Ergin ve Erdem Dilbaz’ın rapçilerin el hareketlerinin işaret diline benzediğini görünce netleşmiş. Projeyi büyütmek için de yanlarına; işitme engelli Oğuzhan Mete, birçok kez engelliler için hazırlanan projelerde gönüllü olarak çalışmış olan Ecem Önol Ada, işaret dili eğitmeni Buket Ela Demirel, dans eğitmeni İpek Aktaşlı, video-grafik tasarımcı Özgür Önürme ve iletişimci Eda Elif Özbek’i almışlar.

HİÇBİR ŞEY RAP YAPMAYA ENGEL DEĞİL

Türkiye’nin önemli rap sanatçılarından Fuat Ergin projeyle ilgili olarak, “Çocuklarla ve gençlerle rap çalışmalarına 1994 yılında Berlin’de başladım. Alman hükumeti bu projelere destek oldu. Türkiye’de de halen bu çalışmaları sürdürüyorum. Daha önce engelli çocuklarla rap çalışmamıştım fakat LÖSEV ile lösemili çocuklarla çalışmıştık. Çocukların kollarında serum takılıydı ve o şekilde rap yapmışlardı. Beni bu projede mutlu eden; işitme engelli kardeşlerimizin kendilerini rap müzik ile ifade edecekleri bir ortam yaratabilmiş olmak ve Türkiye’deki rap müziği yeni bir seviyeye taşımış olmak” diyor.

Elektronik sanatlar prodüktörü Erdem Dilbaz ise “Eller Konuşur” projesiyle işaret dili dünyasının hiç bilinmeyen yönlerini insanlara aktaracaklarını söylüyor. Dilbaz, “Bir insan sakat olabilir, kör olabilir ama bu insanların bir iletişimi var. İşitme engellilerin herhangi bir iletişimi yok. Çok içlerine kapanıklar ve hayatları çok zor. Bu proje ile işitme engellilerin dünyasını daha iyi anlayıp onlara yardımcı olabileceğimizi görüyoruz” diyor.

İŞİTME ENGELLİLER DE MÜZİĞE İLGİ DUYABİLECEK

İşaret diliyle rap yapan işitme engelli Oğuzhan Mete ise şunları söylüyor: “Rap yoluyla insanlarla anlaşabiliyorum. İşitme engelliler mutlu olsun istiyorum. Bu projeyle işitme engelli dostlarım müziğe ilgi duyabilecek. Müziği içlerinden hissediyorlar ama şimdi sözleri de anlayacaklar. Kendilerini daha iyi ifade edecekler. İlk defa rap yapılacak işaret diliyle, çok heyecanlıyım.”

Yeterli desteği bulduklarında işitme engelli gençlerin rap yoluyla kendilerini ifade etmeleri için çalışmalarını sürdüreceklerinin altını çizen “Eller Konuşur” projesi ekibi, duyarlı herkesin fikirlerini, önerilerini ve pek tabii ki desteklerini bekliyor.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu