Müzikonair Michael Kuyucu Yazılarıyla Yeni Yüzyıl Gazetesi’nde | Müzikonair
ÖzelRadyoUlusal

Michael Kuyucu Yazılarıyla Yeni Yüzyıl Gazetesi’nde

muzikonair-ozel-haber-banner

TRT FM’in deneyimli radyo programcısı Michael Kuyucu, bundan böyle Müzik Borsası adlı köşesiyle Cumartesi günleri Yeni Yüzyıl Gazetesi’nde yazacak!..

Radyo programlarının yanı sıra Uçankuş TV’de Müzik Kuşu adlı programı sunan Kuyucu, daha önce Birgün Gazeteesi’nde müzik yazıları paylaşıyordu. Bundan böyle 19 Mart 2016 günü itibariyle ulusal yayın yapan günlük gazetelerden Yeni Yüzyıl’da müzik yazılarını paylaşacak…

MüzikOnair ailesi olarak Michael Kuyucu’ya Yeni Yüzyıl Gazetesi’ndeki köşesinde başarılar dileriz!..

yeni-yuzyil-gazetesi-muzikonair

İşte Michael Kuyucu’nun Yeni Yüzyıl Gazetesi’ndeki ilk yazısı :

Arabesk güncellendi

Sibel Can geçtiğimiz günlerde “2016 arabesk yılı olacak” diye bir açıklama yaptı. Popçu Berkay Arabest adını verdiği yeni albümünde ‘damar’ bir şarkıyla çıkış yaptı. Arabesk tekrar gündeme geldi. Ancak neredeyse tüm veriler Türkiye’de en çok pop müziğin dinlendiğini gösteriyor. Böyle bir ortamda arabeskin tekrar popüler olacağını söylemek pek mantıklı bir tez olmaz. Hayalcilik olur

90’larda yayın hayatına başlayan özel radyolar arabeski yavaş yavaş tahtından etmişti. 1980 sonrası doğan Y kuşağının aktif tüketici pozisyonuna geçmesi de buna eklenince, arabesk iyice gündemden düştü. Son beş altı yılda geldiğimiz nokta çok garip. Türkiye’nin en çok dinlendiği iddia edilen radyo kanalı bir arabesk müzik kanalı. Diğer radyoların neredeyse tamamı pop müzik yayını yapıyor. Kesinlikle yayınlarında arabesk veya alaturka müziğine yer vermiyorlar. Radyolar reklam veren baskısıyla pop ve rock müzik yayınlarken, şarkıları radyolarda hiç yayınlanmayan arabesk müziğinin son starı Serkan Kaya ekstradan ekstraya koşuyor ve adeta para basıyor. Bu nasıl bir paradoks, bu nasıl bir kaos diyebilirsiniz.

Bugün müzik gündemini belirleyen iki önemli mecra var. Biri radyolar diğeri de sosyal medya platformu Youtube. Manipüle edilseler de bu iki mecra Türkiye’de popüler olan müzik türleri hakkında önemli ipuçları veriyor. Sibel Can gibi, Ebru Gündeş gibi önemli alaturkacılar radyolarda şarkılarını çaldıramıyor. En son Ebru Gündeş şarkısını Powertürk’te yayınlatarak önemli bir başarıya imza atmıştı. Serkan Kaya’yı radyolar hala çalmıyor. Bunlar şu an en popüler alaturkacılar. Bu yorumcuların şarkıları radyolarda yayınlanmazken Berkay bir çılgınlık yaparak adeta kariyerinin en büyük hatasına imza attı ve ‘damar’ bir arabesk şarkı seslendirdi. Hasret Rüzgarı… Radyolar bu şarkıyı yayınlamadı, yayınlamayacak da… Böylece radyolarda şarkıları en fazla yayınlanan yorumculardan biri olan Berkay, arabesk söylediği için bir nevi cezalandırılacak.

TÜRKİYE POP SEVER

Radyo kanallarının yayınladığı müzikleri ölçerek pazar araştırması yapan Telifmetre verilerine baktığımızda, radyo kanallarının en çok yayınladığı 40 şarkının tamamı pop ve rock şarkılar. Youtube’un en popüler müzik kanalı netd Müzik’te ilk 40’ta pop şarkılar var. Birinci sırada yer alan Gülşen’in Bangır Bangır şarkısı 166 milyon kez tıklanmış, ikinci sırada 161 milyon tıklama ile İrem Derici’nin Kalbimin Tek Sahibine, üçüncü sırada ise Ozan Doğulu & Ece Seçkin’in Hoşuna mı Gidiyor şarkısı var, onun tıklanma sayısı ise 109 milyon. Bunlar popun gücünü gösteren verilerin sadece bir bölümü. Genelleme yaptığımızda neredeyse tüm veriler Türkiye’de en çok pop müziğin dinlendiğini gösteriyor. Böyle bir ortamda arabeskin tekrar popüler olacağını söylemek pek mantıklı bir tez olmaz. Hayalcilik olur. Peki ne olacak?

Bana göre bu böyle devam edecek. Genç kuşaklar kesinlikle arabesk müziği direkt dinlemeyecek. Radyolar reklam verenin baskısından dolayı kesinlikle arabesk yayını yapmayacak. Arabesk müziği yayını yapsa da reklam ve sponsorluk alamayacak. Reklam alamayan bir medya işletmesinin sonu ise malum!

ARABESK ZATEN İÇİMİZDE

Özellikle 90’larda arabeskin tahtını elinden alan pop müzikle, 2000’li yıllarda yükselişe geçen rock müziğin ilginç bir özelliğinden bahsetmek istiyorum. Bu şarkıların neredeyse tamamında makamsal özellikler ve arabesk tınılar var. Popüler şarkıların sözlerinde de arabesk bir duygu var. Yani arabesk form değiştirdi ve artık pop müziğinin içine girdi. Kalıp değiştirerek güncellendi. Bu trende son yıllarda rock solist ve grupları da eklendi. Rockerlarımız bile ciyak ciyak bağırıyor, ‘yandım bittim’ modunda. Tek farkları kentli Türkçeleri ve Batılı enstrümanları… Arabesk bu açıdan bakıldığında hep vardı ve var olmaya devam edecek. Ama hiçbir zaman o eski nağmeli geleneksel arabesk müzik popüler olmayacak.

SİBEL CAN YANILIYOR

Bu açıdan baktığımda, Sibel Can’ın “2016 Arabesk yılı olacak” sözünün gerçek olmayacağından adım gibi eminim. O sözü bence şöyle değiştirsek daha iyi olacak: “2016 içinde arabesk duyguların da olduğu pop ve rock müziğin yılı olacak.” Bunu çok iyi başaran yorumcular ve besteciler var Türkiye’de. Mesela Demet Akalın’ın geçen yaz ortalığı yıkan Ders Olsun şarkısı ve Gülşen’in bahsettiğim tıklanma rekoru kıran Bangır Bangır şarkılarını düşünün… Bu şarkıların yapısını incelediğinizde, yüzde kaç pop yüzde kaç arabesk diyebilirsiniz? Ben denedim, bir radyo konserinde arabesk müziğin başarılı yorumcusu Yaşar İpek ve orkestrasına bu iki şarkıyı alaturka biçimde çaldırdım. Yaşar şarkıları gırtlak nağmeleriyle seslendirdi. Ortaya öyle bir arabesk çıktı ki sormayın. Bu şarkıların hepsi pop ama hepsinin de özünde arabesk var. Gelecekte bu sentezi en iyi yapabilen kazanmaya devam edecek.

***

MÜZİK BAROMETRESİ

Emel ile Yeniden isimli yeni albümünde uzun zaman sonra geçmişten günümüze hit olmuş 11 şarkısını toplayan Emel Müftüoğlu, albümün ilk videosunu 90’ların pop klasiklerinden Hovarda’ya çekti.
Bengü, sözleri Deniz Erten , müziği ve düzenlemesi Erdem Kınay’a ait olan yeni teklisi Hodri Meydan’a Gülşen Aybaba yönetmenliğinde klip çekti.

Manga grubunun solisti olarak tanıdığımız Ferman Akgül solist olarak karşımızda. İstemem Söz Sevmeni adlı, orijinal müziği Yunanistan’da popüler olan şarkıyla ilk çıkışını yapan Akgül, Türk ve yabancı müzisyenlerle çalıştı. Klibinde ise Buzuki Orhan’la kamera karşısına geçti.

Ünlü aranjör Moh Denebi’yle bestelediği Bi Dakika şarkısının klibi için kamera karşısına geçen Aynur Aydın’ın yeni albümü Emanet Beden müzik marketlerde. Aydın, “Bu albümle size kendinizi sorgulatacağım” diyerek albümdeki 11 şarkının felsefi bir bütünlük taşıdığını söylüyor.

HAFTANIN ÖNERİSİ

Özülkü Project, Bizim Şarkılar

Metin Özülkü’nün proje albümünde farklı yorumcular usta bestecinin hitlerini seslendirdi. Unutulmuş muydum’un Aşkın Nur Yengi yorumu, Murat Dalkılıç’ın Eğlen Güzelim ve Yaşar’ın seslendirdiği Sen Daha Dur yorumları mutlaka dinlenmeli. Bence bu albüm promosyon ve tanıtım sıkıntısı çektiği için biraz güme gitti gibi. Albümde Gülben Ergen, Hülya Avşar, Işın Karaca gibi popüler yorumcular da var. Başarılı bir derleme, şiddetle tavsiye ediyorum.

Yazının tamamı için : Gazete Yeni Yüzyıl

Gelişmeleri MüzikOnair’dan takip edebilirsiniz!..

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu