UMPG’nin Youtube’daki pek çok anonim eseri hak sahibi olarak Youtube’a lisanslamasının ortaya çıkması üzerine Mine Aksoy’dan açıklama geldi.
Universal Music Publishing Group (UMPG) ‘un Türkiye’de lisans hakkının olmadığı pek çok şarkıyı, hak sahibi olarak Youtube’a lisansladığı ortaya çıktı. Özellikle anonim eserler üzerinde hak iddia eden UMPG’nin Youtube’a bildirim yaparak, buradan haksız kazanç ve paye elde ettiği konuşuluyor. Konunun takipçisi olan Müzik Onair, Universal Music Taxim Edition Genel Müdürü olarak da görev yapan Mine Aksoy’un da görüşlerini aldı.
Dünya Devi Şirketten Türk Müzik Sektörüne Büyük Darbe!
Universal Music Taxim Edition Genel Müdürü olarak da görev yapan All Stars Music Yönetim Kurulu Başkanı Mine Aksoy, konuyla ilgili açıklama yaptı. Aksoy, ”Biz All Stars Music olarak bu eserleri yurtdışına bildirim yapmadığımıza göre burada daha büyük bir konu olabilir. Bu çok hassas bir konudur. Bunu uluslarası boyutta hemen masaya yatırmalıyız. ” ifadelerine yer verdi.
Mine Aksoy şöyle konuştu;
”Ne biz All Stars Music olarak ne Selim Kaynaklar bu eserleri yurtdışına bildirim yapmadığımıza göre arkadaşlarımızın da yaptığını düşünmüyorum. Burada daha büyük bir konu olabilir. Bizim bağlı olduğumuz uluslararası Sony Music’in data base’leri ve Universal Music’in data base’leri çok ciddi otomasyon çalışan sistemlerdir. Ben Youtube ve uluslarası dijital hak takibi ve clainlemesinde (hak iddia etmesinde) bir konuda atlanıldığını düşünüyorum. Burada çok önemli bir mesele var. Yerel müzikten bahsediyoruz. Bu iş kazırsak, belki Yunanistan’da da var, belki Pakistan’da var. Bilemeyiz. Bu insanların hiçbir kötü veya iyi niyetten bağımsız uluslarası data base monitör sistemlerin yaptırımlarıyla karşı karşıya olabiliriz. Bunu uluslarası boyutta hemen masaya yatırmalıyız.
Ben Türkiye’de 25 yıldır çok uluslarası şirketleri temsil eden insanlardan biriyim. Dolayısıyla adımın verdiği güvene dayanarak gerçekten telif haklarının doğru oturmasına hayatımı verdim. Bu çok hassas bir konudur. Bunu merkez ofislerimiz ve hukukçularımız ve sektör olarak masaya yatırmalıyız. Youtube için söylüyorum. Youtube en büyük omurganın olması gerekmiyor mu? Meslek birliklerimiz nerede? Meslek birlikleri Türk eserlerine clain geliyor. Neredesiniz? Size vermedi mi sanatçılar haklarını?”