Genel Bilgiler

Müzisyen Destek Ödemesi İçin Başvuru ve Merak Edilenler

Müzisyen destek ödemelerinden kimler faydalanacak? Müzisyenlere verilecek 3 bin TL'lik destek için başvuru koşulları...

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından müzik sektörü emekçilerine haziran ayında 3 bin TL’lik destek yapılacağı açıklandı. Kademeli normalleşme planlarına dahil edilmeyen müzik ve eğlence sektörü çalışanlarının tepkileri sürerken, Kültür ve Turizm Bakanlığı sosyal medya hesaplarından haziran ayını kapsayan tek seferlik ödeme yapılacağı bildirildi. Peki bu destekten kimler nasıl faydalanacak? ‘Müzik Susmasın’ sloganıyla başlatılan program kapsamında bugüne kadar müzisyenlere verilen destekler neler oldu? Destekten yararlanmak için hangi şartlar aranıyor? Müzisyen destek ödemesi için merak edilenleri derledik.

Müzisyenler İçin Destek Başvurusu Nasıl Yapılır?

Koronavirüs pandemisi sebebiyle alınan tedbirler sonucunda ekonomik olarak zor günler geçiren müzik ve sahne sanatları emekçileri için Kültür ve Turizm Bakanlığı geçtiğimiz aylarda ‘Müzik Susmasın’ sloganıyla bir destek paketi açıklanmıştı. Buna göre gerekli şartları sağlayan müzisyenler 5 aydır 1000 liralık destek alıyordu. Geçtiğimiz ay mayıs ayının da dahil edildiği projede, son olarak haziran ayını kapsayan yeni bir proje gündeme getirildi. Bakanlığın önceki gün yaptığı resmî açıklamada haziran ayı için müzisyenlere 3 bin TL’lik destek yapılacağı belirtildi. Açıklamaya göre müzisyenlere yapılacak 3000 bin TL ödeme ile birlikte destek miktarı toplamda 250 milyon TL’ye ulaşmış olacak. Bugüne kadar 24 bin 522 sektör çalışanının destekten faydalandığı projeye ilişkin yeni başvuruların açılıp açılmayacağı ise merak konusu. Peki haziran ayına ilişkin 3 bin TL’lik tek seferlik destek paketi daha önce 1000 liralık desteği alan kişilere mi yapılacak? Kültür ve Turizm Bakanlığı yeni başvuru açacak mı? Konuya ilişkin net bir açıklama yapılmazken, müzik meslek birliklerinin, dayanışma derneklerin ve ilgili örgütlerin yeni başvuruların açılması için çeşitli görüşmeler yaptığı biliniyor.

Vergi Mükellefi Olma Koşulu Aranıyor Mu?

Müzisyen destek ödemesi için yeni hibe başvurularının açılması durumunda daha önceki şartları kapsayan kişilerin ve vergi mükellefi müzisyenlerin desteklerden faydalanması ön görülüyor. Peki günlük yevmiye ile çalışan ve herhangi bir sosyal güvencesi olmayan müzisyenleri ne bekliyor?

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın müzik meslek birlikleri, sendikalar ve dernekler aracılığıyla başlattığı kampanyadan yararlananlara ilişkin ‘Haftalık veya günlük yevmiye ücretiyle çalışan ve herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlar başta olmak üzere, işini kaybeden ve işleri durma noktasına gelen ses ve enstrüman sanatçıları’ ifadeleri kullanılmıştı. Bu destek Yunus Emre Enstitüsü tarafından veriliyordu. MESAM tarafından yapılan açıklamada tek seferlik 3 bin liralık desteğin de Yunus Emre Enstitüsü tarafından verileceği duyuruldu. Ancak bazı açıklamalara göre salgından olumsuz etkilenen müzisyenlere verilecek 3 bin liralık desteklere ilişkin vergi mükellefi olma koşulu arandığını gündeme getirildi.

Başvuru Nasıl Yapılacak?

Nitekim geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da açıkladığı esnaf ve sanatkarları kapsayan hibe ödemesini Kültür ve Turizm Bakanlığı yeniden gündeme getirdi. Müzisyen destek ödemesi için 3 bin liralık hibe desteği e-Devlet (turkiye.gov.tr) aracılığıyla alınacak. E-devlet üzerinden giriş yapan vatandaşlar, hibe desteği yardımına başvuruda bulunabilecek. Başvurunun olumlu değerlendirilmesi halinde başvuruda bulunan kişilerin banka hesabına destek ödemesi gerçekleştirilecek. Bu destek PTT üzerinden de yapılabilir. İlgilinin belirttiği banka hesabına aktarılamayan bedeller serbest ödeme yöntemiyle verilecek. Kısa bir süre önce başlayan destek başvuruları 23 Haziran’da sona erecek. Hibe desteği verilen ikinci grupta yer alan müzisyenler Ticaret Bakanlığı’nın hibe desteği ödemesi kapsamında bu desteği alabilmektedir.

Vergi Mükellefi Olma Şartı Aranıyor

20.05.2021 tarihli ve 3998 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı Kapsamında 3000 TL Hibe Desteği Verilecek Esnaf Sanatkarlar ile Gerçek Kişi Tacirlerin Ekonomik Faaliyetleri’nde ‘’Bağımsız müzisyen, ses sanatçısı, konuşmacı, sunucu vb.lerin faaliyetleri (müzik grupları dahil)’’ de dahil edilmişti.

Ancak T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı mükellef verilerine göre belirlendiğinden herhangi bir sosyal güvencesi olmayan müzisyenlerin bu destekten faydalanamadığı düşünülüyor.

20.05.2021 tarihli ve 3998 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı Kapsamında 3000 TL Hibe Desteği Verilecek Esnaf Sanatkarlar ile Gerçek Kişi Tacirlerin Ekonomik Faaliyetleri

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu