Müzikonair Sony Music ve The Orchard Music’in Korsan Yayın Skandalı! | Müzikonair
MüzikMüzik HaberÖzelVitrin

Sony Music ve The Orchard Music’in Korsan Yayın Skandalı!

Sony Music'e bağlı İngiliz müzik dağıtım şirketi Awal aracılığıyla label açan korsanlar, yayınlanmış şarkılar üzerinden kaçak telif topluyor.

Sony Music’e bağlı İngiliz müzik dağıtım şirketi Awal aracılığıyla label açan korsanlar, yayınlanmış şarkılar üzerinden kaçak telif topluyor. Telif hakkı saklı olan müzik eserleri üzerinden yasadışı gelir elde eden kişiler, emek hırsızlığının yeni yolunu buldu. Sony Music şirketinin yan kuruluşu Orchard ve Sony Music’e bağlı dağıtım şirketi Awal yetkilileri ise korsan yayıncılık skandalı karşısında üç maymunu oynuyor.

Global müzik endüstrisinin geçmişten günümüze en büyük sorunlarından bir tanesi korsan yayıncılık. Önceleri genellikle fiziki satışlar üzerinden yapılan korsan yayıncılık ne yazık ki günümüzde dijital yayıncılık üzerinden devam ediyor.

Korsan Yayıncının Telif Toplama Oyunu

Spotify ve YouTube platformları üzerinden toplanan kaçak telifler, resmi eser sahipleri tarafından fark edilene ve önlem alınana kadar sürüyor. Örneğin popüler bir şarkıyı dinlemek isteyen bir kişi, YouTube gibi mecralara şarkının adını yazdığında, resmi kanal üzerinden değil, korsan yayın yapan kanal üzerinden dinliyor. Dinleyici bunu fark etmediğinden yahut korsan bilincine sahip olmadığından şarkıyı dinlerken, beğenirken ve şarkı hakkında görüş belirtirken resmi sanatçı hesabına değil, korsan yayıncı hesabına kazandırıyor.

Özellikle dinleyici kitlesi geniş olan sanatçıların popüler şarkıları, global dağıtım şirketi Awal dolayısıyla Sony Music aracılığıyla çevrimiçi platformlarda yayına alınıyor ve sahte hesaplar gelir elde etmiş oluyor.

Korsan Şarkı Milyonluk Dinlenme Elde Etmiş!

İllegal yollara başvurarak hem emek hırsızlığı yapan hem de suç işleyen kötü niyetli kişiler hakkında herhangi bir yaptırımın olmaması da söz konusu durumlara çanak tutuyor. Şarkıcı isimlerinin bilerek verilmediği bu kaçak yayınlarda Türkiye’den de pek çok eser bulunuyor. Örneğin Khontkar ve Şehinşah’ın ‘Kaçarsa Vur’ isimli şarkısı YouTube ve Spotify’a başka bir isim tarafından lisanslanmış. Şarkının Spotify’da 1 milyondan fazla stream aldığı görülüyor.

Aynı durum Organize’nin de başına gelmiş. Ünlü rapçinin Wtd Freestyle isimli eseri başka bir hesap tarafından aynı şekilde YouTube’da halihazırda telif topluyor.

Şirketler Neden Harekete Geçmiyor?

Birbiri ile bağlantılı Sony Music, Orchard Music ve Awal şirketinin muvafakatname almadan sanatçıların şarkılarını dijital platformlara dağıttığı ortaya çıkıyor. Nitekim şirketlerin korsan yayıncılık ile ilgili bir refleks göstermemesi ve korsan telif toplayan kötü niyetli kişilerin önüne geçmemesi müzik sektöründe büyük bir skandalın önünü açmış oluyor.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu